Odluka o trci na "Silverstonu" do kraja aprila

Podeli:
Ker Robertson/Getty Images

Predstavnici Formule 1 i staze „Silverston“ objavili su da imaju rok do kraja aprila da odluče da li će Velika nagrada Britanije biti održana po planu od 17. do 19. jula.

Drew Gibson/Getty Images

Globalna pandemija koronavirusa je već dovela do odlaganja osam trka, a runda na „Silverstonu“ je u grupi sledećih koje bi mogle da budu na udaru.

Povezano

U zajedničkom saopštenju navodi se da su dve strane uključene u dijalog oko toga da li je moguće održati sve po planu. Ono je stiglo pošto se danima priča o tome da je izvesno da će Vimbldon, koji je zakazan za prve dve nedelje jula, biti otkazan.

Cenimo to da su organizatori drugih sportskih dešavanja koja su zakazana za jul doneli odluke, ali je važno naglasiti da se njihova logistika i organizacija razlikuju od onih na ’Silverstonu’. Zbog toga imamo rok do kraja aprila da donesemo konačnu odluku. Bezbednost naših navijača, kolega i svih zaposlenih u Formuli 1 će biti naš prioritet i nastavićemo da budemo u kontaktu sa zvaničnicima“, stoji u saopštenju.

Otvaranje sezone u Australiji je otkazano u petak, pred početak trkačkog vikenda, pošto je jedan član Meklarena bio pozitivan na koronavirus. Prvobitno se britanski tim povukao sa trke, ali je uprkos tome bilo planirano da ona bude održana, ali je na kraju odluka doneta u poslednji čas.

Mark Thompson/Getty Images

Odmah potom odložene si u trke u Bahreinu i Vijetnamu, pošto je Velika nagrada Kine pomerena još u februaru, a od tada je isti slučaj bio i sa rundama u Holandiji, Španiji, Monaku i Azerbejdžanu. Samo Velika nagrada Monaka je za sada otkazana, a organizatori ostalih trka se nadaju da će moći da se dogovore oko novog datuma kada se situacija u svetu poboljša.

Trenutno je prva trka u planu Velika nagrada Kanade, zakazana za 14. jun, a njeni organizatori su najavili da će sačekati do Uskrsa, koji je 12. aprila, pre nego što donesu odluku. Velika je mogućnost da će se i ta trka pridružiti onima koje su otkazane, a sledeće u kalendaru su one u Francuskoj 28. juna, Austriji 5. jula i Britaniji dve nedelje kasnije.

Izvršni direktor Formule 1 Čejs Keri nedavno je izjavio da se nada da će sezona početi na leto i da će biti moguće održati između 15 i 18 trka. Ovogodišnji šampionat je trebalo da broji 22 runde.

Timovi su se, inače, odrekli prava da se konsultuju oko kalendara i saglasni su da sezona bude produžena do januara sledeće godine ako bude potrebno. U svakom slučaju, da bi se šampionat važio mora da broji barem osam trka.