Silverston i F1 postigli dogovor, čekaju odluku vlasti

Formula 1 15. maj. 202015:06 > 15:09
Podeli:
Drew Gibson/Getty Images

Formula 1 i Silverston postigli su dogovor o održavanju dve trke na ovoj stazi ove sezone. Sada se čeka dozvola države.

Mark Thompson/Getty Images

Vlasnici Britanskog trkačkog kluba i čelnici Formule 1 najveći spor imali su oko cene koja će biti isplaćena na ime održavanja dve trke na Silverstonu. Ali, kompromis je postignut nakon dugih razgvora, preneo je BBC. Postojale su informacije da Silverston traži 15 miliona funti za dve trke.

Ipak, pretnja održavanju trka u Londonu je protokol Vlade Ujedinjenog kraljevstva koji predviđa dvonedeljni karantin za sve koji doputuju u zemlju.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da potvrdim da su Silverston i Formula 1 postigli dogovor o održavanju dve trke ovog leta, ali bez prisustva navijača. Ipak, moraćemo da sačekamo dozvolu vlasti jer je svima prioritet zdravlje i bezbednost, kao i poštovanje pravila uvedenih zbog virusa Kovid 19“, rekao je za BBC direktor Silverstona Stjuart Pringl.

„Želeo bih da se zahvalim navijačima koji su strpljivi i puni podrške tokom ovih kriznih dana i želeo bih da im prenesem moje uverenje da smo svi odlučni u nameri da uradimo sve što je u našoj moći da se Formula 1 vozi ovog leta„, dodao je on.

„Nastavljamo sa razgovore sa svima kako bismo uspeli da napravimo kalendar za 2020. godinu“, rekao je portparol Formule 1.

Pravilo o dvonedeljnom karantinu za sve koji dolaze u zemlju još uvek u UK nije na snazi jer su granice zatvorene. Ne zna se ni kada će početi da se primenjuje, a iz Vlade je najavljeno samo da će to biti „uskoro“. Ukoliko pravilo bude primenjivano bez mogućnosti da se za nekoga napravi izuzetak, to će biti ozbiljna prepreka za održavanje trka Formule 1.

Prema trenutnim planovima koje Formula 1 ima, sezona će početi „duplim“ vikendom u Austriji od 5. do 12. jula, nakon čega bi trebalo da se vozi na Silverstonu.

U međuvremenu, belgijske vlasti su dozvolileodržavanje Velike nagrade Belgije 30. avgusta, bez navijača. Dogovor sa Formulom 1 oko ove trke očekuje se u narednim danima.