F1 rezervisala "Silverston" za dve trke u avgustu

Formula 1 27. maj. 202019:32 > 19:38
Podeli:
Reuters/John Sibley

Čelnici Formule 1 odlučili su da rezervišu prva dva vikenda u avgustu za trke na stazi „Silverston“ ukoliko Vlada Velike Britanije dozvoli izuzetak za karantin svim zaposlenima.

Očekuje se da će u ponedeljak biti obavljen poslednji nacrt evropskog dela kalendara za sezonu koja zbog pandemije koronavirusa nije počela.

U Formuli 1 su razmatrali opcije da organizuju dve trke na „Silverstonu“ ili 19. i 26. jula ili 26. jula i 2. avgusta. Međutim, zbog uvođenja obaveznog dvonedeljnog karantina po dolasku u Britaniju od 8. juna čelnici šampionata su odlučili da te trke pomere za avgust, a Veliku nagradu Mađarske unapred.

Povezano

Zbog uveravanja iz Vlade, uključujući to da je premijer Boris Džonson rekao svojim ministrima da urade šta treba da bi do trka došlo, organizatorima je dalo uverenje da rezervišu 2. i 9. avgust. Ovonedeljno otkazivanje klasične trke na legendarnoj stazi je i zvanično oslobodilo drugi termin za Veliku nagradu Britaniju.

Na Ostrvu svakako planiraju da za tri nedelje razmotre mere koje će biti uverene, ali se već radi na osiguravanju potrebnog izuzetka za sve koji rade u Formuli 1. Takođe će čelnici šampionata ove nedelje imati razgovore sa predstavnicima Vlade Britanije.

Očekuje se da će Velika nagrada Španije biti održana odmah posle trka na „Silverstonu“, dok su one u Belgiji i Italiji za sada zadržale svoje prvobitne datume. Nemački „Hokenhajm“ ostaje rezerva u slučaju da neke od trka ne budu mogle da budu održane po sadašnjem planu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 bi trebalo da startuje dvema trkama u Austriji 5. i 12. jula, a usledila bi Velika nagrada Mađarske 19. jula. Potom bi se tri vikenda zaredom u avgustu vozile trke u Britaniji i Španiji, pre trka u Spa 30. avgusta i Monci 6. septembra.