Veber: Fetel će pauzirati naredne sezone

Formula 1 13. jun. 202013:35 > 13:43
Podeli:
REUTERS/Edgar Su

Proslavljeni australijski automobilista Mark Veber rekao je da veruje da će njegov nekadašnji timski kolega Sebastijan Fetel uzeti godinu dana odsustva pošto napusti Ferari na kraju ove sezone.

Italijanski tim je prošlog meseca objavio da će završiti saradnju sa četvorostrukim svetskim šampionom krajem godine, posle šest sezona. Zbog toga je Fetelova budućnost u Formuli 1 neizvesna, pošto su male šanse da će završiti u Mercedesu, dok su ostala slobodna mesta u timovima koji se ne bore ni za podijume.

Povezano

Veber i Fetel su bili timske kolege u Red Bulu u vreme kada je nemački automobilista osvojio svoje četiri titule, a Australijanac se 2013. povukao iz Formule 1. Upitan šta misli da će Fetel raditi dogodine, Veber je predvideo da će pauzirati.

Mislim da će uzeti godinu dana odsustva. Zbog svih nas se nadam da može da se osveži i vrati želju da se bori na samom vrhu u Formuli 1. Za mene je to postalo teže. Kada ste u kasnim tridesetima, duže vam treba da dođete do te desetinke da biste bili samouvereni u određenim pozicijama i scenarijima. Želeo sam da imam na umu da kada počnete da gledate svoj biološki sat, motivacija vam pada na brifinzima i sličnim situacijama, a onda i ne možete od ljudi oko vas da tražite da se dodatno trude oko vas. Možete kada ste gladni uspeha, motivisani, disciplinovima, kada ste jedan tim i imate cilj. Ako ste na 9,5 od 10, ne možete da imate istu misiju kao svi ostali u timu“, naglasio je Veber.

Fetel je u Ferari stigao 2015. godine s ciljem da postane prvi šampion koji će italijanskom timu doneti titulu posle Kimija Raikonena 2007. godine. Međutim, samo je 2017. i 2018. godine bio vicešampion, iza Luisa Hamiltona, a prošle sezone ga je nadmašio i novi timski kolega Šarl Lekler, koji je dobio višegodišnji ugovor od Ferarija.

Paul Gilham/Getty Images

Veber smatra da Ferari nije bio toliko ujedinjen sa Fetelom kao sa nekim prethodnim vozačima, što je i dovelo do njihovog rastanka.

Pošto znam kako on radi, a daje 110 dosto od sebe, ulaže mnogo vremena i napora u sve, pa očekuje isto i sa druge strane. Mihael Šumaher je to uspeo, imao je Rorija Birna, Rosa Brona, Žana Toda, uzuzeto dobru mešavinu kulture u vreme dominacije. Ne kritikujem Italijane, ali samo kažem da kada su svi ujedinjeni, nisu postigli ono što su hteli. U tom režimu, uradili su šta su mogli, a on je ostao bez municije, bukvalno. I onda je došao Šarl, jasno veoma brz, pun energije, sa apetitom i naivnošću. I ta naivnost je dobra stvar, samo je došao i krenuo da se bori, pošto nije znao za nešto drugo. Seb je bio tu, trudio se, radio. Imao je izazovne periode u Ferariju, nema sumnje u to. Smatram da će im nedostajati, a i dalje verujem da im fali iskustva. Šarl je svetska klasa, ali što se tiče Seba mislim da će im kratkoročno nedostajati njegovo iskustvo. Jasno je da ujutro ne ustaje iz kreveta motivisan da vozi taj crveni bolid i to je problem“, istakao je Veber.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Austrije 5. jula, a kompletna akcija čeka vas na kanalima Sport Kluba.