Lekler i Ferstapen objasnili zašto nisu klečali

Formula 1 6. jul 202011:34 > 11:40
Podeli:
Getty images/Peter Fox

Maks Ferstapen, Antonio Đovinaci, Danil Kvjat, Karlos Sains Junior, Šarl Lekler i Kimi Raikonen, iako su nosili majice na kojima je bila poruka sa željom da se zaustavi rasizam, nisu kleknuli na stazi, tokom intoniranja austrijske himne, što su uradili Luis Hamilton i još trinaestorica vozača.

Svi su i dan kasnije pod ozbiljnim pritiskom, pa čak i pretnjom da budu sankcionisani, iako čelnici F1 za sada nemaju stav u vezi sa tzv. „bojkotom”.

Još pre početka trke, neki od njih su izjavljivali da neče klečati, a Lekler i Ferstapen su svoje stavove objasnili i na društvenim mrežama.

Verujem da su važne činjenice i naše ponašanje u svakodnevnom životu, a ne formalni gestovi, koji se u nekim zemljama mogu smatrati kontroverznim. Neću klečati, ali to ne znači da sam manje posvećen od drugih u borbi protiv rasizma”, napisao je Lekler.

Povezano

Izuzetno sam posvećen ravnopravnosti i borbi protiv rasizma, ali isto tako verujem da svako ima pravo da se izrazi na način, koji mu odgovara. Neću klečati, ali poštujem i podržavam lični izbor svakog od vozača”, dodao je Ferstapen.

Sve ovo izazvalo je brojne, negativne, ali i pozitivne komentare, pa nema sumnje da će se o svemu pričati i pisati i u nastavku sezone.

Na kraju trke novinari su tražili i dobili komentar svetskog prvaka Luisa Hamiltona, jedinog tamnoputog vozača u karavanu Formule 1.

Nikoga ne treba prisiljavati da klekne. Nisam pitao, a ni molio nikoga da to učini. Zaista sam zahvalan svima onima koji su to uradili. Mislim da je ovo u celini bila još jedna moćna poruka, a to da li ste kleknuli, ili ne, neće promeniti svet. Problem je mnogo veći”, rekao je Hamilton.