Mercedes, Ferari i Meklaren za istoriju u Austriji!

Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

Velika nagrada Austrije, kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1, ispostavila se kao istorijska, pošto su se na njoj prvi put u istoriji zajedno na podijumu našli vozači Mercedesa, Ferarija i Meklarena.

Na stazi „Red Bul ring“ je prvi kroz cilj prošao Valteri Botas u Mercedesu, a na podijumu su mu se pridružili vozač Ferarija Šarl Lekler i Lando Noris, koji brani boje Meklarena.

Povezano

Mnogima će se podatak da se Mercedes, Ferari i Meklaren nikada ranije nisu našli zajedno na pobedničkom postolju činiti neverovatnim, ali je on istinit. Jedan od glavnih razloga za to je što je nemački tim samostalno u Formuli 1 ukupno 13 sezona, uključujući ovu koja je u toku, a i što je Meklaren osnovan 1966. godine, dok je Ferari sve vreme tu.

Mercedes je u šampionatu bio 1954. i 1955. godine, da bi se potom povukao i vratio tek 2010, kada je nemačka kompanija otkupila Bron Grand Pri. U međuvremenu je nemačka kompanija bila prisutna u šampionatu kao dobavljač motora, od 1995. godine, a glavni partner mu je bio baš Meklaren, sa kojim je osvojio titule dve titule 1998. i 1999. zahvaljujući Miki Hakinenu.

I vozači ta dva tima su se našla zajedno na podijumu samo jednom – na Velikoj nagradi Australije 2014. godine, kada je Luis Hamilton slavio ispred Kevina Magnusena i Džensona Batona. Od tada, britanski tim je proživljavao neke od svojih najtežih sezona, već sledeće je Mercedesove motore zamenio Hondinim, dok se 2018. prebacio na Reno, a naredne godine sledi obnova partnerstva sa ’srebrnom strelom’. U prethodnih šest godina vozači Mercedesa i Ferarija su često delili podijum, ali do nedelje im se nijednom nije pridružio neko iz Meklarena.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već predstojećeg vikenda Velikom nagradom Štajerske, koja će takođe biti vožena na „Red Bul ringu“, kao prva trka sezone.