Hamilton ljut na Grožana: Ne kleči se zbog mene

Formula 1 21. jul. 202022:20 > 22:30
Podeli:
Mark Thompson/Pool via REUTERS

„Kao da je sve sišlo sa dnevnog reda, nedostaje nam lider”, poručio je šestostruki šampion sveta Luis Hamilton, nakon što je optužio Formulu 1, da joj nedostaje snage u borbi protiv rasizma.

Definitivno nema dovoljno podrške za sve ovo”, priznao je razočarani 35-godišnji Britanac.

Povezano

Hamilton je nosio majicu sa natpisom „Black Lives Matter” i klečao na jednom kolenu ispred transparenta „Kraj rasizmu” i pred početak nedeljne trke na Velikoj nagradi Mađarske u Hungaroringu, na kojoj je stigao do 86. pobede u karijeri. Njemu se pridružila većina ostalih vozača, ali, kao i prethodne nedelje, neki su stajali, a neki čak i zakasnili.

„Independent” smatra da je nejedinstvo samo deo „sramotnog spektakla Formule 1”, sa Hamiltonom kao jedinkom, koji nema podršku čak ni svih čelnika Asocijacije Gran pri vozača, pre svih jednog od trojice direktora Romana Grožana.

Za razliku od vozača Hasa, uz Hamiltona su preostala dvojica čelnika asocijacije Sebastijan Fetel i Aleksandar Vurc, koji obavlja ulogu predsednika GDPA još od 2014. godine.

Mark Thompson/Pool via REUTERS

Sa vozačke tačke gledišta, mnogi mi izgledaju da su kleknuli jednom i da to više ne bi da ponavljaju. Nažalost, među njima je i jedan od trojice čelnika GPDA, koji očigledno misli da sve ovo nije važno nastaviti”, rekao je Hamilton,Ne mislim da se kompletna situacija shvata ozbiljno. Možda postoje ljudi, koji nisu odrasli sa rasizmom oko sebe, pa to ne razumeju i zbog toga to ne utiče na njih. Čuo sam neke kako kažu: ’Meni to ništa ne znači, zašto bih ja klečao?’. Ne razumeju da se ne kleči zbog mene i zbog vas, već zbog svih ljudi koji doživljavaju diskriminaciju”.

Predsedavajući F1 Čejs Keri je obećao da će uložiti milion dolara sopstvenog novca za poboljšanje raznolikosti u sportu kojim rukovodi. Međunarodna automobilska federacija (FIA) je takođe obećala više od 900 hiljada funti. Hamilton je rekao da će razgovarati sa šefovima F1 i predsednikom njegovog upravnog tela Žanom Todom, u nadi da će povezati sve vozače u jedno.

Odgovarajući na poslednje komentare Luisa Hamiltona, portparol F1 je rekao:

Prekid rasizma i povećanje raznolikosti, te uključivanje u F1 je jasan prioritet i nešto što svi podržavaju. Izložili smo planove za raznolikost i inkluziju prošlog novembra, a poslednjih nedelja smo najavili dodatne planove za stvaranje Radne grupe za rešavanje ovih pitanja i fondacije sa preko milion dolara već doniranih sredstava za vraćanje svesti i mogućnosti zapošljavanja za nedovoljno zastupljenje grupe. Želimo da izvršimo trajnu promenu i zato svi radimo na tome“.