Pireli: Gume pucale zbog ekstemno dugog korišćenja

Podeli:
Pool via REUTERS/Will Oliver

Snabdevač pneumaticima u Formuli 1 Pireli objavio je da je do pucanja pneumatika na tri bolida pri kraju Velike nagrade Britanije došlo zbog ekstremno dugog korišćenja na zahtevnoj stazi.

U samom finišu četvrte trke sezone, vožene na „Silverstonu“, prvo je vozaču Mercedesa Valteriju Botasu pukla prednja leva guma, da bi se isto desilo Karlosu Sainsu u Meklarenu. Tu nije bio kraj, pošto je pneumatik pukao i aktuelnom šampion Luisu Hamiltonu pola kruga pre kraja, ali je on uspeo da se dovuče do cilja na tri točka i trijumfuje.

Povezano

Pireli je dva dana kasnije objavio da su pneumatici bili pod velikim pritiskom zbog dugih stintova pošto su ranije morali da pozovu svoje vozače u boks nego što je planirano zbog izlaska bezbednosnog vozila na stazu. Takođe se navodi da su i brzine ovogodišnjih bolida doprinele pucanju.

S druge strane, iz Pirelija nemaju objašnjenje za ono što se desilo vozaču Alfa Taurija Danilu Kvjatu u 11. krugu. Iako se činilo da je u pitanju bila vozačka greška, pregledom snimaka je ustanovljeno da je Rusu pukao zadnji desni pneumatik, a upravo zbog tog incidenta je trka usporena i svi su produžili u boks.

U Pireliju su, inače, ostali pri odluci da za predstojeći vikend vozačima na raspolaganju budu mekše komponente pneumatike, ali je timovima poručeno da povećaju minimalni pritisak u pneumaticima. Trka kojom će biti obeležena 70. godišnjica prve koja je vožena u istoriji Formule 1 takođe će biti održana na „Silverstonu“.

Drugi izlazak bezbednosnog vozila je naterao skoro sve timove da unapred pomere svoje planirane odlaske u boks i odluče se za izuzetno dug stint od oko 40 krugova, što je više od tri četvrtine ukupne družine trke na jednoj od najzahtevnijih staza u kalendaru. U kombinaciji sa očigledno bržim ritmom ovogodišnjih bolida (pol pozicija je bila za 1,2 sekunde brža u odnosu na 2019. godinu) to je poslednje krugove Velike nagrade Britanije učinilo posebno teškima, kao posledicu najviših sila koje su najbrži bolidi Formule 1 u istoriji izvršili na pneumatike“, navodi se u saopštenju.

Naredna trka ovogodišnjeg šampionata vozi se već za vikend, uz direktan prenos kompletne akcije od petka do nedelje na Sport Klubu 1.