"Muškarac kleči samo u crkvi i kad prosi ženu"

Formula 1 24. sep. 202017:11 > 17:21
Podeli:
Charles Coates, Getty Images Sport

Ovogodišnja sezona Formule 1 jedinstvena je iz više razloga. Takvom ju je, za početak, učinio kasni početak i izmenjen kalendar zbog pandemije koronavirusa, a nadodao se na to i aktivizam vozača u borbi protiv rasizma.

Od prve trke u sezoni, predvođeni Luisom Hamiltonom, vozači porukama na majicama, ili klečanjem, kako ko, iskazuju podršku pokretu „Black livers matter“ i generalno borbi protiv rasizma.

Bilo je i biće različitih mišljenja o postupcima vozača, a među poslednjima se oglasio nekadašnji vozač Vitalij Petrov koji je dosta kritički raspoložen kada je ova tema u pitanju.

„Lično smatram da je nošenje ‘Black lives matter’ majica suvišno, kao i klečanje. To je lična stvar svake odrasle osobe. Ne razumem to klečanje. Prema našoj tradiciji muškarac kleči samo u dva slučaja – u mestu gde se moli bogu, u crkvi, i kada prosi ruku svoje buduće žene“, rekao je Petrov.

„Možeš da iskažeš svoj stav na društvenim mrežema, možeš da daješ intervje, možeš da osnuješ neki društveni pokret, možeš da kontaktiraš vladu… Ali da Formula 1 ovako poziva sve… Mislim da polovina navijača ne razume šta se dešava“, dodao je Petrov i nastavio u istom maniru:

„Šta ako jedan od vozača kaže da je gej? Da li će onda izaći sa zastavom duginih boja i pozivati sve da postanu gej ili nešto slično? Imate mnogo takvih primera i ne verujem da će FIA dozvoliti da se sa ovakvim akcijama nastavi u nedogled“.

Petrov je dodao da u Rusiji ne postoji problem sa rasizmom:

„U Rusiji vlada drugačiji mentalitet. Nemamo problem sa onim o čemu priča Hamilton. Mora da se poštuje svaka osoba, ali mislim da o tome treba ljude učiti na globalnom nivou, da treba osnovati i neke fondove koji će tome biti namenjeni“, zaključio je Petrov.