Masi: Prvobitna kazna Hamiltonu bila neprimerena

Formula 1 28. sep. 202015:07 > 15:09
Podeli:
Kirill Kudryavtsev - Pool/Getty Images

Trkački direktor Formule 1 Majkl Masi rekao je da je direkcija trke ustanovila da je dodavanje kaznenih bodova Luisu Hamiltonu za njegovu grešku pred Veliku nagradu Rusije bilo neprimereno, pa su tu kaznu ukinuli.

Hamilton je pre trke u Sočiju dva puta vežbao start van mesta na stazi na kojima je to dozvoljeno, zbog čega je dobio vremensku kaznu od 10 sekundi, koji je uradio u boksu. Pored toga, šestostruki svetski šampion je kažnjen dodavanjem dva kaznena boda na njegovu licencu, što bi značilo da ga još dva dele od suspenzije sa jedne trke ukoliko bi ih dobio do Velike nagrade Turske.

Povezano

Međutim, posle trke direkcija trke je razgovarala sa Hamiltonom i članovima njegovog tima i iznenađujuće donela odluku da ukine kaznu. Umesto toga, Mercedes je kažnjen sa 25.000 evra, pošto je Hamiltonu iz boksa rečeno da može da vežba start na mestima na kojima to nije dozvoljeno.

Luis i ljudi iz Mercedesa su razgovarali sa direkcijom trku i ustanovljeno je da je iz tima rečeno Luisu da može da vežba start na tim mestima. Na osnovu tih dokaza, ukinuta je kazna, pošto je bila neprimerena, a tim je kažnjen sa 25.000. Jeste da je on bio za volanom bolida, ali faktor koji je doprineo tome je da mu je tim dao instrukcije da to uradi i zbog toga je bilo ispravno preinačiti odluku”, naglasio je Masi.

Masi je istakao da vozači dobro znaju gde je zona gde mogu da vežbaju start.

Lokacija za vežbanje starta je specifična za svaku stazu i priložena je u dokumentima. Na svakoj trci Luis zajedno sa ostalim vozačima pristaje da se pridržava instrukcija trkačke direkcije. Rekao bih da je razlog zašto određujemo mesto za vežbanje starta bezbednost svih vozača. Svi su svesni toga šta se zapravo dešava. I namerno određujemo te lokacije. Pretpostavljam da je bilo problema u komunikaciji između tima u Luisa jer su Botas i ostali vozači vežbali start tamo gde treba, a to je posle linije za izlazak iz boksa. Obično samo odredimo lokaciju, a tako je bilo i pre nego što sam ja došao na ovu funkciju”, rekao je Masi.

Iako su kazneni poeni povučeni, Masi je istakao da se i dalje smatra da je Hamilton napravio prekršaj i da je iz toga izvukao prednost u odnosu na ostale. Upravo to je i razlog zašto je dobio dve kazne od po pet sekundi.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Ajfela na stazi “Nirburgring” 11. oktobra.