Šok za Red Bul? Honda izlazi iz F1 posle 2021. godine

Formula 1 2. okt. 202010:04 > 10:06
Podeli:
Mark Thompson/Getty Images

U petak je japanski proizvođač Honda objavio da neće učestvovati više u Formuli 1 posle 2021. godine. Ovo može da bude problem za Red Bul koji koristi agregate ove fabrike, mada iz austrijske ekipe kao i iz Alfa Taurija poručuju da su posvećeni dogovoru Konkord i da ostaju u F1 do 2025. godine.

Japanski proizvođač se u Formulu 1 vratio 2019. godine kada je sklopio dogovor sa Red Bulom. Svojim agregatima je snabdevao jedino taj tim kao i Toro Roso, odnosno Alfa Tauri kako se tim zove od 2020. godine. Ipak posle naredne sezone Japanci izlaze iz Formule 1. Ovakvu odluku Honda je donela nakon što zajedno sa Red Bulom nije napravila automobil koji bi se borio za titulu.

Honda je u svojoj prvoj sezoni u Red Bulu imala pobede u Austriji, Nemačkoj kao i u Brazilu dok je u 2020. godini Mak Ferstapen slavio na Silverstonu, a Pjer Gasli potpuno neočekivano u Monci. Ipak Honda i pored obećavajućeg početka ne želi da ostaje u Formuli 1 zbog sve većih troškova.

Povezano

 „Počeli smo da računamo koliko će nas Formula 1 koštati sa novim pravilima. Teško je za sve proizvođače automobila, jer sve ide ka elektrifikaciji. Zato smo razgovarali unutar kompanije, a nama je prvi prioritet da pobedimo. Kada odlučimo da učestvujemo, hoćemo pobede„, rekao je direktor Honde Masaši Jamamoto prošle godine kada su bile prve naznake nezadovoljstva japanskog proizvođača.

Red Bul bi sada mogao da bude u problemu jer će morati da nađe novog snabdevača agregatima za 2022. godinu. Do sada Red Bul je imao uspeha sa Renoom, ali je ta saradnja završena posle 11 sezona 2018. godine. Pre toga je Red Bul koristio agregate Kosvorta 2005. godine odnosno Ferarija godinu kasnije.