Pre 20 godina Šumi vratio Skuderiju na mapu

Podeli:
Clive Mason /Allsport

Na današnji dan najtrofejniji vozač Formule 1 Mihael Šumaher osvojio je treću titulu svetskog šampiona, ali prvu u bolidu italijanskog giganta.

To je bila peta sezona Nemca u Ferariju, koji je čekao titulu u šampionatu vozača od 1979. Ono što nisu uspeli ni veliki Alen Prost ni Najdžel Mensel uspeo je Mihael Šumaher i konačno je doneo titulu u Maranelo.

Najveći Šumaherov konkurent bio je Mika Hakinen u Meklarenu, koji je osvojio prethodne dve titule. Meklaren je i te sezone, kao i prethodne dve, bio izuzetan, što su potvrdile i prve tri trke na kojima je Finac osvajao pol pozicije. Ali je Šumaher na tim trkama slavio pobede i bilo je jasno da su se ovog puta stvari poklopile za Skuderiju.

Povezano

Ali nije bilo lako. Posle prvih šest trka i četiri pobede usledio je krizan period za Šumahera, koji je u narednih sedam trka zabeležio samo jednu pobedu i imao čak četiri odustajanja. Hakinen je u finiš sezone ušao kao lider sa osam bodova prednosti. Usledila je trka za Veliku nagradu Italije na legendarnoj Monci na kojoj Ferari ostvaruje duplu pobedu, a Šumaher se izjednačava sa Aertonom Senom po broju pobeda, zbog čega je plakao na pobedničkom postolju. U preostale tri trke je takođe zabeležio pobede i konačno doneo Ferariju titulu u šampionatu vozača.

Sam Šumaher je posle pet godina osvojio treću titulu i time postao najtrofejniji aktivni vozač, jer je uspeo da pretekne Miku Hakinena, a i izjednačio se po broju titula sa velikim Senom. Istovremeno, time je započeta dominacija Šumahera i Ferarija, koji su vezali još četiri titule i Nemac je postao najtrofejniji vozač sa sedam šampionskih lovora ispred Huana Manuela Fanđa sa pet. Postao je vlasnik mnogih rekorda, između ostalih i onog od najviše gran pri pobeda – 91.

Ipak, dva najvažnija rekorda su pred obaranjem od strane Luisa Hamiltona, koji je pred sedmom titulom, a ima i 90 gran pri pobeda i gotovo sigurno će na kraju sezone biit novi rekorder.