Kalendar F1 za 2021: 23 trke, tu je i Saudijska Arabija

Formula 1 27. okt. 202018:07 > 18:11
Podeli:
Charles Coates/Getty Images

Sezona 2020. morala je da bude organizovana u „skraćenom“ obimu zbog pandemije kovida 19, ali će naredna sezona sjajnog takmičenja biti daleko bliža „normali“ i sadržati 23 trke. Jedna od njih biće u Saudijskoj Arabiji, a Velika nagrada Holandije pomerena je za jesen.

Saudijska Arabija je dodata na već postojeće 22 trke koje su planirane za 2021. godinu, a sezonu otvara Velika nagrada Australije 21. marta, a nedelju dana kasnije na programu će biti Velika nagrada Bahreina.

Zatim sledi dvonedeljna pauza pre Velike nagrade Kine 11. aprila, a potom i premijerna Velika nagrada Vijetnama dve nedelje posle toga.

Povezano

Jedna od najvećih promena u odnosu na planirani raspored iz 2020. godine je pomeranje Velike nagrade Holandije u Zandvortu na jesenji termin.

To znači da će Velika nagrada Španije ponovo imati svoj tradicionalni status prve evropske trke godine, pa će se odigrati devetog maja – dve nedelje pre Monaka, koji će se voziti 23. maja.

Azerbejdžan je planiran za jun, a zatim slede Velika nagrada Kanade u Montrealu, pre standardnog evropskog rasporeda koji čine priredbe u Francuskoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Mađarskoj, a poslednja će biti poslednja trka pre letnje pauze.

Datumi za drugi deo sezone i dalje su fluidni, a zna se da će slediti trke u Singapuru, Rusiji i Japanu, koje će biti vožene u tri vikenda zaredom.

Kalendar 2020. godine imao je devet trka u 11 nedelja na startu sezone, ali su se timovi požalili da to ne može biti norma u budućim sezonama.

Popularni „triple header“, tri trke u tri nedelje, viđen je prvi put u F1 sezoni 2018. godine, kada su vezane bile trke u Singapuru, Sočiju i Suzuki.

Formula 1 će postati još jedno u nizu velikih sportskih takmičenja koje će se održati u Saudijskoj Arabiji posle fudbalskih i boks mečeva, a vlasti u toj zemlji najavljuju izgradnju state Kidija na obodima rijada u bliskoj budućnosti.