Alonso brani Maksa: Trkački incident i ništa više

Formula 1 14. sep. 202121:2835 komentara
Podeli:
Maks Ferstapen, Luis Hamilton
REUTERS/Jennifer Lorenzini

Vozač Alpine Fernando Alonso smatra da njegov kolega iz Red Bula Maks Ferstapen nije trebalo da bude kažnjen zbog incidenta na trci u Monci.

Vodeći u generalnom plasmanu je u 26. krugu imao kontakt sa Luisom Hamiltonom i obojica su pre vremena završili trku za Veliku nagradu Italije.

 

Do pomenutog incidenta je došlo kada je Britanac izašao iz boksa iza Landa Norisa u Meklarenu, a ispred Ferstapena. Vozač Red Bula je u prvoj krivini krenuo u napad, ali je u drugoj prešao preko ivičnjaka i udario pravo u branioca titule, zbog čega su obojica ostali bez plasmana.

Pažljivo sam pogledao snimak i čini mi se da je to samo splet okolnosti – nesrećan položaj, skretanje i ivičnjak. Maksov bolid je malo poskočio i dodirnuo Hamiltonov točak zbog čega se sve dogodilo. Ali to se dogodilo brzinom od 30-40 km/h, tu nije bilo opasnosti. Tamo nije bilo ničega. U Silverstonu, možda da, ali u Monci se dogodio jednostavan trkački incident,“ rekao je Alonso, koji je zauzeo osmo mesto.

Obojica su učinili ono što su morali, i, nažalost, došlo je do kontakta. Takođe, pogledao sam i snimak starta trke kada su se Đovinaci i Lekler, odnosno Strol i Peres dotakli na isti način. Jedina je razlika u tome što nije bilo kontakta sa točkovima, pa je epilog bio drugačiji. To je vrlo težak manevar i nisu imali sreće što je sve tako ispalo.“

Pored toga što će biti pomeren za tri mesta u Sočiju, za dve nedelje, Ferstapen je zbog incidenta u Monci dobio i dva kaznena poena na svojoj superlicenci. Holanđanin trenutno na svom kontu ima upravo samo ta dva boda, a kazne važe u periodu od godinu dana i u slučaju da neki vozač sakupi 12 biće suspendovan sa jedne trke.

 

Komentari

Vaš komentar