Alonso: Moje godine? Sad imam drugačiji pristup svemu

Formula 1 19. avg 202212:574 komentara
Podeli:
Guliver

Priznao je dvostruki svetski šampion da su mu dve godine pauze mnogo značile, da je tada na drugi način mogao da sagleda neke stvari i posebno detalje posmatrajući trke van staze.

Fernando Alonso, dvostruki svetski šampion u Formuli 1, iako je sa 41 godinom najstrariji među vozačima, ponovo je dokazao svoje kvalitete. Uz činjenicu da je svojim vozačkim sposobnostima dodao bogato iskustvo, i posebno zbog obraćanja pažnje na najsitnije detalje. 

A ti detalji vozači Alpina mogu da donesu prednost u pojedinim trkama. Na primer, na Velikoj nagradi Austrije, tokom subotnjeg slobodnog jutarnjeg treninga, on je vreme proveo tako što je čistio svoje startno mesto, u nadi da će mu omogućiti bolji početak. To se tada, na njegovu nesreću, nije dogodilo. 

No, nije to bio izolovan slučaj. Na Velikoj nagradi Francuske Alonso je vozio sam, prilično sporo, što mu je dalo mogućnost da kod izlaza za “pit lejn” očistio deo staze, a upravo je tu potom napravio briljantan beg, pobegavši Landu Norisu i Džordžu Raselu. 

Alonso je istakao da oseća veliko zadovoljstvo što su ti detalji primećeni, uz naglasak na činjenocu da je to deo njegovog snažnog takmičarskog duha. 

– Da, takav sam tip. Moram uvek da obavim sto odsto svog posla, da pokušam da “ubijem” sve kvalitete protivnika. Na primer, kad tenis igram sa nekim ko je u tome veoma dobar, pokušavam da udaram lopticu veoma visoko. Tako zaustavljam ritam igračima koji su navikli da snažno udaraju lopticu. Kad to uradim, oni prave greške, loptica im stiže suviše mekano. I to je moja jedina šansa da ih pobedim. Ne radi se samo o trkama, u svakom vidu takmičenja treba da neutrališete kvalitete drugih i da maksimalno iskoristite svoje – kazao je Alonso u intervjuu za “Motosport”. 

Alonso je potom pričao o konkretnim stvarima u svetu Formule 1, odnosno istakao na koje detalje posebno obraća pažnju. 

– Iskustvo koje imam pomaže mi na više načina. Za početak, imam apsolutnu svest o svim stvarima, odabiru guma, načinu i vremenu zaustavljanja u boksu, o mehaničkim stvarima… Ali, isto tako, bitno je kako pristupate vikendu, slobodnom treningu. Sve dolazi sa iskustvom i greškama koje ste ranije pravili. 

Alonso se osvrnuo i na činjenicu da je napravio dvogodišnju pauzu, tokom koje je “napunio baterije”. 

– Što se tiče mojih godina, ne osećam da mi nedostaje bilo šta što sam imao kao mlađi. U redu, možda sam 2018. godine osetio da sam psihički iscrpljen, kompletnim marketingom, putovanjima i sličnim stvarima. Bile su mi potrebne te dve godine odmora – kazao je Alonso, koji je potom dodao: 

– Sada se osećam dobro. Ne znam da li su mi samo te dve godine pomogle. Ili, jednostavno, sada samo imam drugačiji pristup. 

Komentari

Vaš komentar