De Vris menja Albona na prvom treningu u Španiji

Formula 1 16. maj. 202213:20 > 13:212 komentara
Podeli:
Nik de Vris
Guliver Image

Rezervni vozač Mercedesa Nik de Vris voziće za Vilijams na prvom treningu pred Veliku nagradu Španije umesto Aleksa Albona.

Povezano

To će biti prvo zvanično pojavljivanje na stazi tokom Grand Pri vikenda za mladog Holanđanina, koji je svoj debi u bolidu Formule 1 imao sa Mercedesom na testu za mlade vozače u Abu Dabiju krajem 2020. godine. Iz tima iz Grouva su rekli će šampion Formule E doprineti pripremi ekipe pred kvalifikacije i samu trku.

U okviru pravila za 2022. godinu svaki timu Formuli 1 mora tokom dve trening sesije da pruži priliku vozačima bez iskustva ili sa malim brojem voženih trka u karijeri.

Trenutak De Vrisovog dolaska u Vilijams je zanimljiv s obzirom na to da je poznato da Mercedes ima nameru da nađe mesto za bivšeg Meklarenovog pulena u Formuli 1. Pojedini izvori potvrđuju da je do sada bilo razgovora sa Vilijamsom za mesto u timu za 2023. godinu, a prošle nedelje pojavile su se glasine da bi čak mogao da zameni Nikolasa Latifija već tokom ove sezone pošto je viđen u sedištu Vilijamsa.

“Najpre, želeo bih da se zahvalim Vilijamsu na šansi da nastupim prvom treningu”, izjavio je De Vris, “Za mene je sjajno što ću se upoznati sa timom i voziti bolid, kao i što ću imati priliku da budem na stazi tokom trkačko vikenda. Pripreme za trening teku dobro za sada i cela ekipa me u potpunosti podržava. Radujem se onome što sledi u Španiji”.

Jedan od čelnika Vilijamsa zadužen za performanse bolida Dejvid Robinson istakao je da će De Vris timu pružiti novi uvid u odnosu na Albona i Latifija.

“Nikovo iskustvo i profesionalizam biće ključni u petak s obzirom na to da će on kompletirati neke od najvažnijih inženjerskih testova tokom prvog treninga pre nego što bolid prepusti Aleksu za drugi”, istakao je Robinson.

Sportski direktor britanskog tima Sven Smits, koji je zadužen za program mladih vozača, rekao je da se raduje tome što će se Holanđanin pridružiti timu tokom vikenda na “Katalunji”.

“On je veoma talentovan i iskusan vozač i nemam nikakve dileme da će maksimalno iskoristiti svoje vreme u bolidu i doprineti timu snažnim i sposobnim nastupom”, naglasio je Smits.

Akcija na stazi “Katalunja” na programu je od petka do nedelje, uz direktne prenose na Sport Klubu HD.

Komentari

Vaš komentar