F1 optužila prvog čoveka FIA za mešanje u komercijalna prava

Formula 1 24. jan 202318:231 komentar
Ben Sulajem Mohamed
Image ID: 1008706937 via Guliver

Formula 1, koja je u vlasništvu Liberti medije, optužila je predsednika Svetske automobilske federacije (FIA) Mohameda ben Sulajema da se direktno umešao u komercijalna prava Formule 1 javnim preispitivanjem procene da je F1 vredna 20 milijardi dolara.

Mohamed ben Sulajem izabran je na čelo FIA 2021. godine, a oglasio se u ponedeljak na svom Tviteru nakon što je Blumberg objavio da je jedan javni fond iz Saudijske Arabije razmatrao da ponudi više od 20 milijardi dolara za Formulu 1.

„Kao organizacija koja nadzire motosportove, FIA, koja je neprofitna organizacija, je oprezna po navodno određenoj vrednosti Formule 1 koja se procenjuje na 20 milijardi dolara. Savetujemo bilo kog potencijalnog kupca da dobro razmisli o dobrobiti sporta i da ponuda ne bude svedena samo na novac već da obuhvati i konkretan i jasan plan“, napisao je Ben Sulajem na svom privatnom Tviter nalogu.

On je nagovestio i da FIA ima dužnost da vodi računa i o navijačima i promotorima koji bi eventualno morali da plaćaju više.

Saša Vudvord Hil i Rene Vilm iz Formule 1 i Liberti medije uputili su zajedničko pismo FIA optužujući je da je prekoračila svoja ovlašćenja.

FIA jeste izvorni nosilac prava takmičenja, ali je 2001. godine ta prava prodala na 100 godina Barniju Eklstonu, koji je kasnije ista preprodao Liberti mediji.

U pismu se navodi da se komentari prvog čoveka FIA mogu posmatrati kao mešanje u prava koja je FIA prodala, i to na neprimern način. Uz to se dodaje da ovakvi komentari mogu da naštete i investitorima i deoničarima.

Komentari

Vaš komentar