F1 spremna da uvaži izveštaj Hamiltonove komisije

Formula 1 13. jul 202111:28 > 11:2913 komentara
Podeli:
Luis Hamilton
Nicolas Tucat - Pool/Getty Images

Čelnici Formule 1 spremni su da ulože dodatni napor, kako bi poboljšali položaj crnaca u tom sportu, pošto je objavljen dugo očekivani izveštaj Hamiltonove komisije.

Izvešaj, podstaknut sedmostrukim svetskim prvakom F1 Luisom Hamiltonom, proizvod je desetomesečnog istraživanja o tome zašto su crnci nedovoljno zastupljeni u industriji automobulskog sporta u Velikoj Britaniji.

Pod vođstvom Kraljevske inženjerske akademije, rad je bio usmeren na pokušaje da se dobiju odgovori zašto je samo jedan procenat crnaca zaposlenih u F1.

I dok neki odgovori uključuju šira društvena pitanja, kao što su manja očekivanja akademskih sposobnosti učenika crnaca koji dovode do nižih unosa na STEM predmete, plus prakse upravljanja ponašanjem koje nesrazmerno utiču na studente, pojavili su se i drugi faktori koji su direktno povezani sa praksom timova u moto-sportu.

To uključuje praksa zapošljavanja prema kojoj se favorizuju studenti sa par odabranih visoko rangiranih univerziteta, plus tu je i geografski momenat, zahvaljujući kojem su studenti iz ruralnih sredina, u kakvima živi većina crnačkih zajednica, diskriminisani.

Prvi čovek Formule 1 Stefano Domenikali rekao je da će podržati raznolikost u tom sportu.

„Hamiltonova komisija je podnela sveobuhvatni izveštaj koji pokazuje strast koju Luis gaji prema ovom važnom pitanju. Naći ćemo vremena da čitamo i razmislimo o rezultatima ovih istraživanja, ali odmah mogu da kažem da se slažem da treba podržati raznolikost u sportu. Preduzeli smo sve mere za rešavanje ovog problema i najavićemo još akcija u narednim danima. Želimo sport koji predstavlja našu izuzetno raznoliku bazu navijača i zato svi vredno radimo na tome“.

Sam Hamilton rekao je da će lično biti uključen u rešavanje problema.

„Zaista se nadam da možemo zajedno postići napredak. Već smo imali puno pozitivnih povratnih informacija od ključnih aktera, što je neverovatno videti. Istraživanje je završeno, a sada treba da radimo na reševanju datih problema u budućnosti“, zaključio je Hamilton.

 

Komentari

Vaš komentar