F1: U Džedi najbrža gradska staza

Formula 1 18. mar. 202110:387 komentara
Podeli:
Saudi Arabia, Jeddah
Twitter Printscreen twitter.com/F1

Formula 1 je predstavila u četvrtak izgled gradske staze u Džedi u Saudijskoj Arabiji. Biće to najbrža ulična staza u šampionatu Formule 1.

Formula 1 će po prvi put posetiti Saudijsku Arabiju početkom decembra, a trkački vikend će trajati od 3. do 5. dana u poslednjem mesecu. Biće to staza koja ima 27 krivina, dugačka nešto više od šest kilometara, a jedina duža staza u kalendaru šampionata Formule 1 ostaće Spa Frankoršamp.

Prosečna brzina kojom će se bolidi kretati na ovoj stazi je 250 kilometara na čas i postoje čak tri potencijalne DRS zone. Stazu su projektovali zajedno Formula 1 i čuveni Herman Tilke. Voziće se pod reflektorima, pa će to biti druga ulična trka Formule 1 posle Singapura koja će se voziti noću.

Radili smo sa Tilkeovim timom i promoterima kako bismo dobili uzbudljivo trkanje, kako bi navijači uživali i kako bi vozači imali izazov. Dizajn donosi najbolje od jedne moderne ulične staze ali takođe ima i prostore gde mogu da se prave velike brzine i gde može da se prestiže. Mesto je neverovatno, pored Crvenog mora i ne možemo da dočekamo decembar„, rekao je direktor Formule 1 Ros Bron.

Komentari

Vaš komentar