Ferstapen dobio taktičku bitku protiv Hamiltona u Ostinu

Formula 1 24. okt. 202122:39 > 22:5443 komentara
Podeli:
REUTERS/Mike Blake

Maks Ferstapen ostvario je osmu pobedu u sezoni u Ostinu pred 140 hiljada navijača i povećao prednost u generalnom plasmanu ispred Luisa Hamiltona, koji je bio drugi. Na najnižu stepenicu postolja popeo se Serhio Perez, drugi vozač Red Bula.

Na Velikoj nagradi Amerike viđena je prava taktička borba između Red Bula i Mercedesa u kojoj je više uspeha na kraju imao Red Bul.

povezane vesti

Odlično je startovao Luis Hamilton. Uspeo je da prestigne na startu Maksa Ferstapena i stekao je prednost veće od sekunde već u prvom krugu. Bili su jedan iza drugog u prvih 11. krugova kada je prvi u boks otišao Holanđanin.

Vrlo brzo se na isti korak odlučio i Luis Hamilton. Posle zamene pneumatika, Ferstapen je imao oko sedam sekundi prednosti. Posle toga je ponovo trka ušla u mirnu fazu, tokom koje je Britanac postepeno smanjivao razliku u odnosu na Ferstapena.

To je nateralo ljude iz Red Bula da u 30. krugu pozovu Ferstapena na drugu zamenu guma. Izabrao je tvrde pneumatike. Na drugoj strani Hamilton je ostao na stazi još sedam krugova svesno trošeći pnumatike. Kada je otišao na drugu zamenu imao je zaostatak od osam sekundi, ali je bilo jasno da će biti brži u završnici.

Smanjivao je razliku iz kruga u krug i na devet krugova do kraja prišao je na 2,5 sekunde. Međutim, Ferstapen je dobio informaciju iz boksa da su gume u dobrom stanju i onda je pojačao i on ritam. U narednih pet krugova, Hamilton je smanjivao razliku, ali neznatno. Uspeo je ipak Maks da sačuva prednost i stigne do trijumfa sa nešto više od sekunde prednosti.

U senci njihovog duela Serhio Perez je sve vreme držao treće mesto i bez mnogo problema je trku završio na podijumu. Četvrti je bio Lekler, a na petom mestu je završio Rikardo. Botas se u finišu izborio za šestu poziciju, a mesta do deset najboljih su popunili Sainc, Noris, Cunoda i Fetel.

Ferstapen ima u generalnom plasmanu 287,5 bodova, a Hamilton je drugi sa 276,5 poena. Treći je Valteri Botas sa 185 bodova.

Naredna trka vozi se u Sijudad Meksiku 7. novembra.

Komentari

Vaš komentar