FIA ograničava političke izjave vozača i ekipa

Formula 1 20. dec 202214:565 komentara
Luis Hamilton Briona
Photo: Getty Images

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) uvodi zabranu za "političke, religiozne, pa čak i lične" izjave, bez prethodno dobijenog odobrenja od strane federacije. Ograničenje je predviđeno Međunarodnim sportskim kodeksom FIA, koji stupa na snagu početkom 2023. godine i pokriva sve automobilske trke pod okriljem FIA, uključujući i Formulu 1.

Zabrana je predviđena novim članom – 12.2.1, a ideja je da piloti ne bi trebalo da narušavaju neutralnost za koju se FIA zalaže, izuzetak je u tome što te izjave ili demonstracije mogu da se daju ako postoji prethodna pismena dozvola.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton bio je simbol političkih demonstracija u Formuli 1 poslednjih godina, baš kao i četvorostruki prvak Sebastijan Fetel prošle sezone.

Hamilton je 2020. godine izašao na podijum posle Velike nagrade Toskanije u majici na kojoj je pisalo „Uhapsite policajce koji su ubili Brionu Tejlor“ i sliku Brione i natpis na leđima: „Izgovorite njeno ime“.

Još uvek nije u potpunosti jasna namera uvođenja ovog ograničenja u FIA kod, iako je tokom godina bilo situacija, koje automobilska federacija nije mogla da drži pod kontrolom. Zato je 2006. godine plaćena rekordna novčana kazna od 5 miliona dolara, pošto su organizatori Velike nagrade Turske odlučili da Mehmet Ali Talat, tadašnji predsednik Turske republike Severni Kipar, uruči nagradu pobedniku. Problem je bio što ovu „republiku“ priznaje samo Turska.

Novi kodeks uključuje još jedno ograničenje – timovima u moto-sportu nije dozvoljeno da angažuju predsednika, ili potpredsednika FIA najmanje šest meseci nakon što su napustili svoja mesto u svetskoj federaciji.

Komentari

Vaš komentar