FIA potvrdila: Rekordne četiri DRS zone na „Albert parku“

Formula 1 6. apr 202216:415 komentara
Podeli:
Albert park, Melburn
xChrisxPutnamx via Guliver Image

Velika nagrada Australije biće prva trka u šampionatu Formule 1 na kojoj će na stazi postojati četiri DRS zone.

Povezano

Trka na ovom mestu nije bila održavana od 2019. godine zbog pandemije uzrokovane koronavirusom i u međuvremenu su pojedini delovi staze rekonstruisani, a to je dovelo i do dodavanja četvrte DRS zone, potvrdila je Svetska automobilska federacija (FIA).

Tokom prethodnog trkačkog vikenda u Melburnu postojale su tri DRS zone: pravac između krivina 2 i 3, pravac između krivina 12 i 13 na ulasku u poslednji sektor kruga i startno-ciljni pravac.

Najveće promene na samoj stazi su u drugom sektoru – šikana više ne postoji i na tom mestu se sada očekuje više uzbuđenja prilikom trkanja. Nova DRS zona će nalaziti upravo u tom delu staze, između sadašnjih krivina 10 i 11. Mesto određivanja razlike među vozačima za novu DRS zonu biće već postojeća linija detekcije za nekadašnju treću, a sada četvrtu (pravac između krivina 12 i 13) i nalaziće se posle krivine 6. Međusobno odstojanje između vozača na tom delu staze će odlučivati o mogućnosti upotrebe DRS u obe te zone u poslednjem sektoru staze.

Druga zona detekcije se sada nalazi pred krivinom 13. Vozači koji budu imali zaostatak manji od jedne sekunde na tom mestu biće u prilici da koriste sistem smanjenja otpora vazduha kako na startno-ciljnom pravcu, tako i između krivina 2 i 3.

DRS se tokom prve dve trke nove sezone Formule 1 pokazao kao veoma uticajan – najbolji primer toga su velike borbe između Šarla Leklera i Maksa Ferstapena za vodeću poziciju u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji. Nova uzbuđenja se očekuju na stazi „Albert park“, gde je veliki broj krivina proširen sa ciljem da Velika nagrada Australije pruži više uzbuđenja nego ranije.

Trkački vikend u Australiji počinje u petak i kompletan program možete gledati na Sport Klubu HD.

Komentari

Vaš komentar