Hamiltonov manevar na Imoli – sve po pravilima

Formula 1 19. apr. 202121:187 komentara
Podeli:
Luis Hamilton
Photo by Bryn Lennon/Getty Images

U 31. krugu nedeljne trke na Imoli, Luis Hamilton udario je u zaštitnu ogradu, potrajalo je ali je uspeo da pronađe način da se vrati na stazu.

Hamiltonov potez izazvao je nedoumice, bilo je komentara da je njegov potez bio opasan, pa čak i nedozvoljen. Svetska automobilska federacija objasnila je da ničega spornog u Hamiltonovom potezu nije bilo. Nema ničega posebnog u pravilima i ne navodi se da bolid koji je na stazi ne može da bude vožen unazad, pravilo se odnosi samo na vožnju unazad u pit lejnu.

Povezano

Zapravo, razlog zašto bolidi moraju da budu konstruisani tako da mogu da se kreću unazad leži upravo u činjenici da može da se dogodi da vozač ima potrebu da se kreće na ovaj način kako bi se izvukao iz nezgodne situacije. Jedini uslov je da vozač manevar izvede na bezbedan način.

Tokom ove situacije, sve vreme dok je Hamilton bio van staze trkački direktor Majkl Masi pratio je šta se dešava i slušao timsku komunikaciju. Bio je zadovoljan porukama koje je od tima dobio Hamilton jer je dobio upozorenje o kretanju drugih vozača na stazi tako da je svoj manevar mogao da izvede bezbedno.

„Slušao sam Luisovu komunikaciju sa timom, sve vreme su ga savetovali ispravno i tačno je znao gde se nalazi. U ovom konkretnom slučaju nisam imao šta da prijavim redarima i direkciji trke“, rekao je Masi i dodatno objasnio da se ovakve situacije uvek procenjuju pojedinačno i u odnosu na ono što se dešava na stazi.

Hamilton je rekao da je imao problem da aktivira mogućnost da se kreće u rikverc i da je pomislio da čak i ne radi sve kako treba.

„Dok sam se okretao znao sam da mogu da se izvučem samo vožnjom unazad. Da nisam mogao to da uradim verovatno bih i dalje bio tamo pored staze, zahvalan sam što je sve radilo kako treba“, dodao je Hamilton.

Komentari

Vaš komentar