Jednoglasna odluka: Sprint kvalifikacije na tri trke u 2021.

Formula 1 26. apr 202118:55 > 19:155 komentara
Podeli:
REUTERS/Hamad I Mohammed

Format sprint kvalifikacija biće primenjen na tri trke ove sezone, potvrdila je u ponedeljak Formula 1.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, FIA, Formula 1 i svi timovi postigli su dogovor da se sprint kvalifikacije održe na tri Velike nagrade u 2021. godini – dve u Evropi i jednoj van Starog kontinenta.

Spirnt kvalifikacije podrazumevaju da se vozači nadmeću na trci na 100 kilometara u subotu posle podne, a na osnovu ostvarenih rezultata biće određene njihove startne pozicije za trku u nedelju.

Takođe, vozači koji zauzmu prva tri mesta u sprint kvalifikacijama osvojiće bodove – pobednik tri, drugoplasirani dva i trećeplasirani jedan bod.

„Uzbuđeni smo zbog prilike da trkačke vikende učinimo još zanimljivijim“, rekao je Stefano Domenikali, prvi čovek Formule 1.

„Vozači će se trkati sva tri dana i biće to neverovatno iskustvo. Siguran sam da će i oni uživati u borbi. Oduševljen sam što su svi timovi podržali ovaj plan i to je dokaz jedinstvenog napora da našim navijačima pružimo nešto novo, a da istovremeno poštujemo nasleđe ovog sporta“.

Trkački vikendi sa sprint kvalifikacijama počinjaće u petak, 60-minutnim treningom. Potom će uslediti kvalifikacije po do sada poznatom formatu, kada će se odrediti startne pozicije za subotu.

U subotu će biti održan drugi slobodni trening u trajanju od 60 minuta, a potom sprint kvalifikacije na 100 kilometara.

U nedelju će na programu biti trka.

Još nije saopšteno gde će biti ovakav format kvalifikacija, ali se pominje da bi to moglo biti u Monci i Silverstonu.

Komentari

Vaš komentar