Korak u nepoznato – sprint trka na „Silverstonu“

Formula 1 16. jul. 202111:55 > 11:579 komentara
Podeli:
Maks Ferstapen, Luis Hamilton
REUTERS/Yves Herman

Šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda Velikom nagradom Britanije na legendarnom „Silverstonu“, a sam trkački vikend razlikovaće se od svih ranijih – sprint trka će odlučivati startni poredak za nedeljnu trku.

Povezano

Još pre početka sezone najavljeno je da će tokom tri trkačka vikenda standardne kvalifikacije zameniti sprint kvalifikaciona trka, ali to ne znači da kvalifikacija neće biti, baš naprotiv.

Prvobitno je bilo planirano da prva na trka na kojoj ćemo videti novi format bude Velika nagrada Turske (kao zamena za trku u Kanadi) u junu, međutim, pošto je ona odložena zbog situacije oko koronavirusa, to će zapravo biti 10. runda šampionata. Za sada nije poznato kada će preostale dve planirane sprint trke, ali bi trebalo da jedna bude tokom trkačkog vikenda u Evropi, a druga van ’Starog kontinenta’.

Kao i do sada, trkački vikend startuje prvim treningom u trajanju od sat vremena, a posle njega slede kvalifikacije koje će određivati startne pozicije za sprint trku. U subotu je prvo na programu drugi slobodan trening, a potom sledi borba za pol poziciju u trci dužine 100 kilometara, što je na „Silverstonu“ 17 krugova. Radi poređenja – standardna trka je duga oko 305 kilometara, sa izuzetkom one u Monaku.

Luis Hamilton, 2020
Pool via REUTERS/Andrew Boyers

Sprint trka će odrediti sve pozicije na nedeljnoj trci, a najbrži u njoj pored pol pozicije osvojiće i tri boda u šampionatu. Bodove osvajaju još samo drugoplasirani (dva) i trećeplasirani (jedan). Ono što je izuzetno važno kod ovakvog formata trkačkog vikenda jeste činjenica da ’park ferme’ uslovi stupaju na snagu već u petak, pre početka kvalifikacija. To ujedno znači da će timovi imati minimalan prostor za promene na bolidima.

Uz to, promenjena su i pravila koja su tiču pneumatika. Tokom prvog treninga svaki vozač na raspolaganju ima dva seta, dok će tokom kvalifikacija moći da koriste po pet mekih. Za subotnji trening timovi će moći da izaberu samo jedan set, isto kao i za sprint trku, a preostala dva seta će im ostati za nedeljnu trku. Za slučaj padavina, svi će imati po tri seta pneumatika za kišu, uz četiri za promenljive uslove, a ukoliko kiša bude padala tokom akcije u petak i subotu timovi mogu da dobiju po jedan ’intermediate’ set za svaki od dana, ali će po jedan istrošeni morati da vrate.

Kompletan trkački vikend sa „Silverstona“ moći ćete da pratite na Sport Klubu 1. Prvi trening na programu je od 15.30, dok su kvalifikacije od 19 časova. Subotnji slobodni trening počinje u 13 časova, a prva sprint kvalifikaciona trka u 17.30. Trka za Veliku nagradu Britanije startuje u nedelju u 16 časova.

Komentari

Vaš komentar