Latifi: Prestrogo smo kažnjeni, upotrebite zdrav razum

Formula 1 16. jun 202211:543 komentara
Nikolas Latifi
REUTERS/Christian Hartmann via GUliver

Vozač Vilijamsa Nikolas Latifi kažnjen je pre samog početka Velike nagrade Azerbejdžana jer je jedan od mehaničara dotakao njegov bolid kada je to zabranjeno. Kanađanin je kažnjen sa 10 sekundi i smatra da je kazna preterana.

Formula 1:

Po pravilniku, nijedan član ekipe ne sme dodirivati bolid pošto istekne 15 sekundi od drugog obaveštajnog signala za početak procedure starta trke. Ukoliko se to dogodi, vozač mora trku startovati iz pit-lejna.

Jedan od članova Vilijamsa je uradio upravo to – dirao prednji kraj bolida kojim upravlja 26-godišnjak i pogurao ga nazad. Međutim, Latifi je trku započeo na stazi, a ne iz boksa.

„Pomalo je glupo dobiti kaznu zbog toga. Nije kao da je on promenio bilo šta na bolidu, pravio prilagođavanja. Samo me je pogurao dotakavši pneumatik. Trebalo bi sagledati to uz logiku i zdrav razum. dogodila se greška, svako ponekad pogreši. I ja sam to radio ove godine…“, rekao je Latifi i dodao:

„Kazna nam je upropastila trku. Onda sam morao da propuštam lidere koji su me obilazili za ceo krug u ranoj fazi trke. Naš automobil je spor, bila je to trka za zaborav. Veoma usamljeno i dosadno popodne“.

Nikolas Latifi
xAlessioxDexMarcox via Guliver

Latifi je trku završio na 15. poziciji, poslednji od vozača koji su završili trku.

„Pokušao sam da nadoknadim vreme, ali nisam bio ni na istoj strategiji kao ostali. U jednom momentu su mi rekli prednost koju je Šumaher imao u odnosu na mene. To me nije interesovalo, bio je daleko i u bržem bolidu. Želeo sam vremena vozača sa kojima mogu da se trkam. Nažalost, postalo je besmisleno. Trka za zaborav“, sumirao je Kanađanin Veliku nagradu Azerbejdžana.

Latifi je do kraja dobio još jednu kaznu – pet sekundi zbog zadržavanja Pjera Gaslija, kada je vozač Alfa Taurija pokušavao da ga obiđe za ceo krug. Francuz se tada borio sa Hamiltonom i direkcija trke je procenila mu je Latifi odmogao u duelu sa sedmostrukim svetskim šampionom.

„Rečeno mi je da sam previše zadržao Gaslija kada su mi pokazane plave zastave. Razgovarao sam sa Pjerom posle trke, hteo sam da mu objasnim šta se desilo. Složio se da sam samo želeo da mu omogućim upotrebu DRS – da sam ga propustio ranije, ne bi mogao da se brani protiv Hamiltona. Želeo sam tako da se iskupim što sam ga pre toga koštao malo vremena i on se složio, uradio sam pravu stvar“.

Latifi će priliku za bolji nastup i prve bodove u sezoni imati već narednog vikenda – u petak počinje novi trkački vikend, a vozač Vilijamsa će nastupati pred domaćom publikom u Kanadi.

Sva dešavanja iz sveta Formule 1 pratite eksluzivno na Sport Klubu.

Komentari

Vaš komentar