Maksu tri mesta kazne u Sočiju zbog incidenta sa Hamiltonom!

Formula 1 12. sep 202118:57 > 20:3199 komentara
Maks Ferstapen, Luis Hamilton
REUTERS/Jennifer Lorenzini

Holandski automobilista Maks Ferstapen biće pomeren za tri mesta na startu naredne trke, Velike nagrade Rusije, u odnosu na rezultat koji ostvari u kvalifikacijama zbog incidenta sa Luisom Hamiltonom u Monci.

Do pomenutog incidenta je došlo u 26. krugu, kada je Britanac izašao iz boksa iza Landa Norisa u Meklarenu, a ispred Ferstapena. Vozač Red Bula je u prvoj krivini krenuo u napad, ali je u drugoj prešao preko ivičnjaka i udario pravo u branioca titule, zbog čega su obojica ostali bez plasmana.

VN Italije

Direkcija trke je odmah pokrenula istragu povodom incidenta, a i Hamilton i Ferstapen su dali svoje iskaze. Vozač Mercedesa je istakao da je njegov rival vrlo dobro znao šta će se desiti, pošto su već ranije tokom trke imali sličan incident, ali na drugom mestu na stazi. S druge strane, Holanđanin je naglasio da mu Hamilton nije ostavio dovoljno prostora i da je to bio trkački incident.

Trkačka direkcija je u svojoj odluci o kazni navela da Ferstapen nije potpuni krivac za incident, ali je njegova krivica veća. Tako je bilo i na „Silverstonu“, kada su uloge bile obrnute, ali je Hamilton nastavio trku i uprkos kazni uspeo da trijumfuje pred svojom publikom.

Bolid #44 se držao izbegavajuće linije, a njegov položaj doveo je do toga da bolid #33 pređe preko ivičnjaka. Uz to, direkcija trke je procenila da bolid #33 nije potpuno u ravni sa bolidom #44 sve dok nisu ušli u prvu krivinu. Po mišljenju direkcije trke, taj manevar je izveden prekasno da bi vozač bolida #33 imao ’pravo na prostor’. I dok je bolid #44 mogao da se dodatno odmakne od ivičnjaka, da bi izbegao incident, direkcija trke je procenila da je njegova pozicija bila razumljiva i da je vozač bolida #33 predominantno kriv za incident“, stoji u objašnjenju odluke, u kojoj se navodi da je u njenom donošenju sagledan samo incident, a ne njegove posledice.

Pored toga što će biti pomeren za tri mesta u Sočiju, za dve nedelje, Ferstapen je zbog incidenta u Monci dobio i dva kaznena poena na svojoj superlicenci. Holanđanin trenutno na svom kontu ima upravo samo ta dva boda, a kazne važe u periodu od godinu dana i u slučaju da neki vozač sakupi 12 biće suspendovan sa jedne trke.

Velika nagrada Rusije na programu je 26. septembra, uz direktne prenose kompletne akcije na kanalima Sport Kluba.

Komentari

Vaš komentar