Od sada ga možete zvati ser Luis Hamilton

Formula 1 30. dec. 202023:36 > 23:3925 komentara
Podeli:
Luis Hamilton
© 2020 Daimler AG/Steve Etherington

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton dobio je titulu viteza od Kraljice Elizabete II, koja tradicionalno za Novu godinu odlikuje Britance koji su se tokom protekle godine istakli na nekom polju.

Hamilton je tokom 2020. godine više puta ispisao nove stranice istorije. Prvo je postao rekorder po broju trijumfa u istoriji Formule 1, pretekavši na Velikoj nagradi Portugala neprikosnovenog Mihaela Šumahera. Legendarni Nemac je tokom karijere 91 put stajao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a do kraja sezone vozač Mercedesa je rekord pomerio do broja 95.

Povezano

Britanski automobilista je potom osvojio sedmu titulu šampiona sveta, čime se izjednačio sa Šumaherom, ali je i postao statistički najbolji vozač svih vremena. Hamilton pored sedam titula i 95 pobeda ima i ukupno 165 podijuma i 98 pol pozicija, a tokom ove godine imaće priliku da postane prvi osmostruki svetski šampion u istoriji Formule 1.

Hamilton je, inače, posle svoje prve titule 2008. godine, koju je osvojio kao vozač Meklarena, dobio odlikovanje MBE (Red Britanskog carstva). O tome da bi mogao da postane vitez mnogo se pričalo poslednjih godina, kako je počeo da niže titule, ali se činilo da je razlog zašto ga nema na listi to što živi u Monte Karlu i na taj način navodno izbegava plaćanje poreza.

Luis Hamilton
REUTERS/Giuseppe Cacace

Međutim, ispostavilo se da je sedmostruki svetski šampion zapravo jedan od 5.000 najvećih poreskih obveznika u Ujedinjenom Kraljevstvu. O tome se čak pričalo pred parlamentom Velike Britanije, a poslednjih dana pojavile su se informacije da je premijer Boris Džonson uložio velike napore da Hamilton postane „ser“.

Pored sedme titule i nastavka dominacije u Formuli 1, britanski automobilista je ove godine skrenuo pažnju na sebe borbom za ljudska prava. Hamilton je godinama zahtevao od čelnika sporta da porade na diversifikaciji, kao i borbi protiv rasizma, a tek prošle sezone je učinjen korak po tom pitanju, i to tek posle nereda zbog rasne nejednakosti u Sjedinjenim Državama. Mercedes je čak u znak borbe protiv rasizma promenio boju svojih bolida i standardnu srebrnu zamenio crnom.

Britancu je u četvrtak i zvanično istekao ugovor sa Mercedesom, a iako je to jedno mesto u nemačkom timu jedino neupražnjeno, teško je poverovati da neće dobiti novi. Dve strane su više puta naglasile da će nastaviti saradnju, a samo je ostalo da to stave i na papir. Najavljivano je da će to biti do katoličkog Božića, a potom da može da se desi da to bude učinjeno pred početak predsezonskih testiranja. Ipak, pošto su ona na programu od 2. do 4. marta, treba očekivati zvaničnu potvrdu ranije.

U svakom slučaju, naredni šampionat Formule 1 trebalo bi da startuje Velikom nagradom Australije 21. marta, a moći ćete da ga pratite ekskluzivno na Sport Klubu.

Komentari

Vaš komentar