„Pjastri talentovan i inteligentan, ne smeta što je ruki“

Formula 1 17. jan 202317:234 komentara
Oskar Pjastri
Mark Thompson/Getty Images

Šef Meklarena Andrea Stela veruje da će ekipa beležiti bolje rezultate nego minule sezone, kao i da neiskustvo novog vozača, Australijanca Oskara Pjastrija, neće biti prepreka ambicijama tima iz Vokinga.

Pjastri, kojem će ovo biti prva sezona u F1, zamenio je sunarodnika Danijela Rikarda, koji je zbog razočaravajućih rezultata tokom dvogodišnjeg boravka u Meklarenu morao da napusti tim. Oskar je 2021. bio šampion Formule 2 u svojoj debitantskoj sezoni u tom takmičenju, a prethodne godine je bio rezervni vozač Alpina. Francuska ekipa je želela da upravo 21-godišnjak zameni Fernanda Alonsa, koji je odlučio da pređe u Aston Martin, ali je Pjastri već ranije dogovorio da će od 2023. godine biti u narandžastom bolidu.

FORMULA 1:

„Veoma je bitno što imamo kontinuitet sa Landom Norisom, on je naša referentna tačka. Vrlo ga dobro poznajemo, on je napredovao kao član našeg tima. Noris je postao bolji i sa tehničkog i sa vozačkog aspekta, upoznati smo sa nejgovim kvalitetima. Oskarovi rezultati će se porediti sa Norisovim. Nisu u pitanju samo nastupi na stazi, već i razumevanje bolida. Imaćemo nov bolid, želimo da budemo bolji u nekim segmentima. Vozači su važan deo procesa, iako se mnogo toga u Formuli 1 vrti oko brojeva i podataka – imamo sreće što je tako. Mnogo teže bi bilo oceniti nastup vozača na motorciklima, teško je razgraničiti brzinu motora od kvaliteta vozača“, rekao je Stela i dodao:

„U Formuli 1 možete dobiti jasnu predstavu o performansu na osnovu izvučenih brojki. Razlika u kvalitetu između vozača zato ne utiče preterano na krajnji rezultat, verujem da će Pjastri biti konkurentan. Oskarov razvojni put je proces koji će se nezavisno odvijati od napretka ekipe. Niko ne sumnja u Pjastrijev talenat. Želimo da on koristi svoje utiske o bolidu, čak i Danijelova saznanja iz prethodnih sezona. Sigurni smo da je Pjastri dovoljno talentovan i inteligentan da pronađe svoj način da se adaptira i iskoristi sve raspoložive informacije na putu do tog cilja. Ubeđen sam da njegovo neiskustvo neće predstavljati problem, verujem da će Oskar ostvarivati konkurentne rezultate“.

Meklaren je sezonu završio kao petoplasirani u konkurenciji konstruktora sa 159 bodova – samo 15 manje od Alpina, koji je zauzeo četvrtu poziciju.

Naredni šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Bahreina 5. marta i moći ćete da ga pratite ekskluzivno na Sport Klubu.

Komentari

Vaš komentar