Pokušaj raketnog napada na Džedu, trka F1 dovedena u pitanje

Formula 1 22. mar 202217:10 > 17:1217 komentara
Podeli:
Staza Džeda VN Saudi Arabija
DPPI Panoramic 20211202_GOODEN_FG0O0023

Čelnici Formule 1 sa posebnom pažnjom prate situaciju u Saudijskoj Arabiji nakon što je grad Džeda, koji treba da bude domaćin sledećeg Gran prija, bio na meti raketnog udara.

Prema pisanju Rojtersa, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori u Jemenu, saopštila je u nedelju da je presrela i uništila „neprijateljsku vazdušnu metu“ usmerenu ka Džedi, gradu na obalama Crvenog mora.

Povezane vesti

Do toga je došlo pošto je jemenska grupa Hutija, usklađena sa Iranom, napala distributivnu elektranu Aramko u Džedi, ispaljujući rakete i bespilotne letelice na saudijske objekte za energetsku i vodenu desalinizaciju u južnom regionu Jizana.

Portparol Arapske koalicije je rekao da su tom prilikom uništili 106 brodova sa eksplozivom.

I pored činjenice što je Džeda spremna da ovog vikenda drugi put ugosti najbrži cirkus na svetu, čelnici F1 „prate situaciju“, piše „San“.

Gran pri Saudijske Arabije dodat je u kalendar Formule 1 prošle godine, uz brojne kritike. Zagovornici ljudskih prava tvrde da ova zemlja nije zaslužila da bude domaćin Gran prija, a neki vozači su, kako se izveštava, bili zabrinuti zbog stanja ljudskih prava u zemlji.

Predsednik F1 Stefano Domenikali je izjavio da veruje da će trka pomoći u poboljšanju situacije i ne veruje da je ispravno „zatvarati“ zemlje.

Komentari

Vaš komentar