Štuk za Eurosport: Posle Sao Paula, Berni bi otpustio Maksa!

Formula 1 26. dec 20229:403 komentara
Hans-Joakim Štuk
Foto: Axel Ringier

Bivši vozač Formule 1, Nemac Hans-Joakim Štuk objasnio je da bi, da je Berni Eklston bio šef Red Bula, posle trke u Brazilu Mark Ferstapen ostao bez angažmana.

Podsećamo, na stazi u Sao Paolu, ekipa Red Bula je napravila veliki skandal, pošto Maks Ferstapen nije ispoštovao timski dogovor, kada nije propustio Serhija Pereza na šesto mesto, u njegovoj borbi za drugo mesto u generalnom plasmanu, sa Šarlom Leklerom.

Maks je tada odbio naredbu, uz gomilu ružnih reči na račun svog trkačkog inženjera.

To je dovelo i do reakcije Pereza, kao i cele ekipe, ali kao što je to obično slučaj, Ferstapen zbog svega na kraju nije bio kažnjen.

Štuk je novinarima prepričao telefonski razgovor sa Bernijem, obavljen samo par minuta posle incidenta u Sao Paolu, objašnjavajući im šta bi ovaj uradio da je kojim slučajem bio šef Red Bula.

„Berni je bio vrlo jasan u vezi sa ovom situacijom. Ako jedan od njegovih vozača, bez obzira na to o kome se radi, odbija timska naređenja, ovaj bi ga odmah izbacio iz tima! Da sam šef ekipe, kaznio bih Maksa, rekao mi je tom prilikom Eklston“, rekao je Štuk za Eurosport Nemačka, bivši Bernijev saradnik u Brebhemu, krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Posle trke u Sao Paolu, šef Red Bula, Kristijan Horner, pokušavao je da skine pritisak objašnjavajući da će incident biti razjašnjen i pokušao da demonstrira čvrst stav, objašnjavajući da Maks „nije veći i važniji od tima“. Međutim, akcije Ferstapena i tima koje su usledile, pokazale su da to i nije baš tačno.

Bivši vozač Formule 1 i aktuelni TV komentator Martin Brandl, objasnio je da Horner daje ova objašnjenja, kako bi smirio medije, ili živi u zabludi da može da vodi Ferstapena.

„Maksova radio poruka boksu u Brazilu je bila veoma jaka“, rekao je Brandl. „Objasnio je svima u ekipi da je on zapravo šef i da on odlučuje šta se dešava“.

Pre poslednje trke, Ferstapen je izjavio da je timu objasnio razloge zbog kojih nije sledio naređenja iz boksa u Brazilu i da su ga šefovi razumeli. Veruje se da je Maksova reakcija bila takva zbog Perezovog incidenta u kvalifikacijama u Monaku, koji mu nije dozvolio da se bori za pol-poziciju, da bi u nedelju baš Čeko pobedio na trci.

Komentari

Vaš komentar