WADA istražuje Has: Sme li ruska zastava na bolidu ili ne?

Automoto 5. mar. 202115:006 komentara
Podeli:
Haas F1 Team
Haas F1 Team

Formula 1 tim Has nalazi se pod istragom Svetske antidoping agencije zbog novog farbanja na bolidu koji će u predstojećoj sezoni voziti ruski vozač Nikita Mazepin. Takvo prikazivanje boja Rusije kosi se sa odlukom Agencije da se ne dozvoli isticanje državnih simbola te države u sklopu kazne zbog sistematskog dopinga ruskih sportista.

Has je u petak otkrio novi dizajn svog VF-21 bolida i na njemu se jasno vide bela, plava i crvena boja, baš kao na zastavi Rusije.

F1:

Sud za sportsku arbitražu potvrdio je u decembru odluku prema kojoj ruski sportisti ne mogu da se takmiče na svetskim šampionatima u naredne dve godine zbog prikrivanja dopinga i pomaganja u zataškavanju tokom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

FIA je u februaru potvrdila da Mazepin neće moći pored svog imena da ima zastavu Rusije, kao ni da koristi nacionalne grbove, zastave ili da ima reči „Rusija“ ili „ruski“ na svojoj odeći ili opremi.

WADA je svesna ovog problema i bavi se njime u saradnji sa relevantnim organima“, prenosi Autosport.

Nova sezona Formule 1 startovaće 28. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina. Sve trke i treninge moći ćete da pratite u direktnim prenosima na kanalima Sport kluba.

Komentari

Vaš komentar