„Želimo da damo pravu šansu Amerikancima u Formuli 1“

Formula 1 19. maj. 202214:573 komentara
Podeli:
Majkl Andreti
ZUMAs70 via Guliver

Majkl Andreti, vlasnik tima Andreti Autosport, izjavio je da namerava da pruži istinsku priliku vozačima iz Sjedinjenih Američkih Država da se takmiče u Formuli 1 ukoliko njegov tim dobije dozvolu da se pridruži tom šampionatu.

Uprkos nameri tog tima da započne učešće u „najbržem cirkusu“ već od 2024. godine, Svetska automobilska federacija i sadašnji timovi Formule 1 oklevaju da odobre proširenje šampionata. Andreti je pokušao da kupi Zauber, koji upravlja timom Alfa Romea, ali zasad nije imao uspeha.

Formula 1:

Šef Red Bula Kristijan Horner rekao je da smatra da bi popularnosti Formule 1 u SAD najviše doprinelo ukoliko bi se pojavio vozač iz te zemlje. Sin Marija Andretija, šampiona iz 1978. godine, nije se složio sa tom tvrdnjom.

„Želimo da budemo američki tim koji će pomoći budući razvoj američkih vozača. Trenutno ne postoji niko ko radi nešto slično, to radimo samo mi. Mi želimo da ga ‘stvorimo’ američkog F1 vozača“, rekao je 52-godišnjak.

Tim Andreti se već takmiči u Indi-kar šampionatima, Formuli E, Superautomobilima i „Extreme E“ šampionatu. Ukoliko plan Majkla Andretija uspe, predviđeno je da vozač Indi-kara Kolton Herta bude jedan od vozača.

„On bi sada trebalo da bude u Formuli 1. Talentovan je, ali je zbog nedostatka novca morao da se vrati u SAD. Išao je ‘američkim putem’. Želim da naši mladi vozači posle kartinga imaju način da se probiju do šampionata Formule 1 ako pokažu da su dovoljno dobri“, zaključio je Andreti.

Komentari

Vaš komentar