Moto2: Markes vladar kišnog Motegija

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Aleks Markes upisao je treću pobedu ove sezone u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata, pošto je slavio na Velikoj nagradi Japana voženoj po kiši.

Markes je do trijumfa na stazi „Tvin Ring Motegi“, na skraćenoj trci na 15 krugova i tako je upisao 11. pobedu na 15 trka za svoj tim.

Šampion Moto3 kategorije iz 2014. godine slavio ispred Ćavija Vjerhea, koji brani boje ekipe Teh 3. Vjerhe je tako francuskoj ekipi doneo prvi podijum posle šest godina i trke u Muđelu, kada se na pobedničkom postolju našao Bredli Smit. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Petronas tima Hafiz Sarin.

Markesov timski kolega i ujedno vodeći u generalnom plasmanu Franko Morbideli zauzeo je osmo mesto i bio je tri pozicije ispred svog glavnog konkurenta u borbi za titulu.

Trka u Moto2 kategoriji je kasnila zbog lošeg stanja staze u Motegiju ranije tokom dana, a posle starta sa pol pozicije poveo je Takaki Nakagami. Markes se držao blizu japanskog motocikliste i od trenutka kada je uspeo da ga pretekne lako se odvojio od rivala.

Iza njega je viđena velika bitka, pošto je Nakagami polako gubio ritam, a Vjerhe i Sarin su to najbolje iskoristili. Najbolju trojicu sledili su Frančesko Banjaja i Matija Pasini, ispred Nakagamija, Migela Oliveire i Morbidelija. Među najboljom desetoricom našli su se i Dominik Egerter i Lorenco Baldasari.

Morbideli sada ima 24 boda više od Lutija na čelu generalnog plasmana, a do kraja šampionata ostale su tri trke.

Prva od njih vozi se već narednog vikenda za Veliku nagradu Australije na stazi „Filip Ajland“.