Moto2: Prvenac Oliveire, Morbideli blizu titule

Moto 2 22. okt. 20176:08 > 6:12
Podeli:
Dan Istitene/Getty Images

Motociklista Red Bul KTM Ajo tima Migel Oliveira ostvario je prvu pobedu u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata, pošto je trijumfovao na 16. trci sezone, Velikoj nagradi Australije.

Oliveira je na stazi „Filip Ajland“ upisao sedmu pobedu u karijeri i ispisao je nove stranice istorije, pošto je postao prvi portugalski pobednik u Moto2. Takođe je svom timu doneo prvu pobedu kao konstruktoru u srednjoj kategoriji.

Sjajan dan za tim Akija Aja upotpunio je Bred Binder, koji je zauzeo drugo mesto, dok je treći bio Franko Morbideli, koji brani boje Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga. Morbideli je na taj način napravio veliki korak ka osvajanju titule, pošto je njegov glavni rival Tom Luti zauzeo tek deseto mesto.

Mladi Portugalac je bio maestralan na jednoj od najlepših staza na svetu, vrlo brzo posle starta uspeo je da se odvoji i održi u vođstvu. Od tada, Oliveiri niko nije mogao da pripreti, a iza njega je viđena velika borba, u kojoj je prednjačio njegov timski kolega. Južnoafrikanac se borio sa Morbidelijem i Takakijem Nakagamijem, a do poslednjih nekoliko krugova činilo se da će se japanski motociklista naći na drugom stepeniku pobedničkog postolja.

Međutim, Nakagami je napravio grešku u trenutku kada su se pojavile prvi kapi kiše, što je Binder iskoristio, pošto je vodio sjajnu borbu sa Morbidelijem. Iza najbolje trojice sledili su Ješko Rafin, Ćavi Vjerhe, Aleks Markes, Simone Korsi i Dominik Egerter. Mesto među prvom desetoricom obezbedili su i Simone Korsi i Luti.

Posle takvog raspleta, Morbideli dve trke pre kraja sezone ima 28 bodova prednosti u odnosu na Lutija. To znači da je italijanskom motociklisti na sledećoj trci dovoljno da bude ispred svog rivala i osvoji titulu.

Naredna trka Svetskog šampionata vozi se već sledećeg vikenda za Veliku nagradu Malezije.