Morbideli prvi italijanski svetski šampion posle Rosija

Moto-GP2 29. okt. 20175:26 > 5:28
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Franko Morbideli osvojio je titulu šampiona u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata pre samog starta pretposlednje trke sezone, Velike nagrade Malezije.

Morbideli je pred poslednje dve runde imao 29 bodova prednosti u odnosu na glavnog rivala Toma Lutija, a pošto Švajcarac neće voziti trku na stazi „Sepang“,

Italijan je već obezbedio titulu. Luti je u padu tokom subotnjih kvalifikacija doživeo prelom stopala, prvobitno je dobio zeleno svetlo za trku, ali su mu u nedelju ujutro lekari rekli da treba da je propusti. Pošto je na poslednjoj trci sezone, u Valensiji za dve nedelje, na raspolaganju još 25 bodova, Morbideli je prvi put u karijeri osvojio titulu.

Morbideli je na taj način postao prvi italijanski svetski šampion od Valentina Rosija, koji je devetu i za sada svoju poslednju titulu osvojio 2009. godine. Takođe je prvi Italijan koji je došao do naslova prvaka u Moto2 kategoriji, a prvi od Marka Simončelija 2008. godine koji je bio najbolji u srednjoj kategoriji.

Italijanski motociklista je na putu do titule upisao osam pobeda i još dva puta se našao na pobedničkom postolju. Izjednačen je sa svojim prethodnikom na tronu Žoanom Zarkom po broju pobeda u jednoj sezoni, a u istoriji je u Moto2 više imao samo Mark Markes 2012. godine – devet.

Uz sve to, Morbideli je prvi šampion srednje kategorije od Hirošija Aojame koji je direktno stigao u klasu do 250 kubika ili sadašnji Moto2, a ne kroz 125 kubika ili Moto3. Italijan je debitovao na Velikoj nagradi San Marina 2013. godine, kada je bio 20, a na prvi podijum je čekao do trke u Indijanapolisu dve godine kasnije. Prvu pol poziciju je upisao na otvaranju ove sezone u Kataru, kada se i prvi put našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Velika nagrada Malezije u Moto2 kategoriji vozi se od 6.20, uz direktan prenos na Sport Klubu 1, a sezona se završava za dve nedelje u Valensiji.