Moto2: Banjaja suvereno do pol pozicije u Asenu

Moto-GP2 30. jun. 201816:34 > 16:36
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Skaj VR46 tima Frančesko Banjaja startovaće sa pol pozicije na osmoj trci sezone kategorije Moto2 Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Holandije.

Mladi Italijan je do drugog pola u ovogodišnjem šampionatu došao u vremenu od 1:37.608 minuta, sa 73 hiljaditinke prednosti u odnosu na Marsela Šrotera iz Dinavolt Intakt tima. Uz njih dvojicu u prvom redu na startu trke, u nedelju od 12.20, uz direktan prenos na Sport Klubu 3, naći će se i Banjajin timski kolega Luka Marini.

 Banjaja je u kvalifikacijama nastavio tamo gde je stao na slobodnim treninzima, pošto je sve završio na vrhu, a do najboljeg startnog mesta je došao u ranoj fazi. Kako je vreme odmicalo, ritam kvalifikacija je opao, ali su one bile i te kako izjednačene, a u prilog tome ide činjenica da je 22 vozača delila jedna sekunda.

Trenutno vodeći u generalnom plasmanu je za 73 hiljaditinke bio brži od Šrotera, dok je Marini bi samo osam hiljaditih delova sekunde dalje. Aleks Markes iz Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga Aleks Markes je morao da se zadovolji četvrtim mestom, pošto je trening završio ranije zbog izletanja, ispred Ćavija Vjerhea i Sema Lousa. Najbolju desetoricu kompletirali su Fabio Kvartararo, Andrea Lokateli, Horhe Navaro i Đoan Mir.

Banjajin glavni konkurent u borbi za titulu Migel Oliveira startovaće kao 17. na severoistoku Holandije.

Kvalifikacije je, inače, obeležio incident koji se desio tri i po minuta pre kraja, kada je Niki Tuli pao nasred staze, a sličan pad imao je i Ćavi Kardelus. Izgledalo je da su obojica doživeli povrede ruke, ali za sada nema potvrđenih informacija o tome.