Fenati: Nisam takav, svako ko me zna…

Moto-GP2 10. sep. 201814:24 > 14:27
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Italijanski motociklista Romano Fenati uputio je izvinjenje zbog svojih postupaka tokom Velike nagrade San Marina, kada je pritisnuo kočnicu rivalu Stefanu Manciju dok su vozili jedan pored drugoga na pravcu.

Fenatiju je pokazana crna zastavica na stazi „Marko Simončeli“ zbog neodgovorne vožnje, a naknadno je suspendovan sa naredne dve trke.

Povezano

Pre šokantnog incidenta, dvojica Italijana su vodili veliku borbu u kojoj je Manci u jednom trenutku izgurao Fenatija sa staze, a on je potom rešio da pravdu uzme u svoje ruke. Posle trke, Manci je kažnjen pomeranjem za šest mesta na startu naredne trke u odnosu na rezultat koji ostvari u kvalifikacijama.

Dan posle 13. trke sezone, Marineli Snajpers tim je uručio otkaz Fenatiju, a izvesno je da će isto učiniti i Forvard, sa kojim već ima ugovor za narednu sezonu. Zanimljivo je da je do nedeljnog incidenta plan bio da Fenati i Manci budu timske kolege naredne sezone. Kako je potvrđeno iz MV Avguste to se neće dogoditi jer su iz ovog tima jasno rekli da takvog vozača ne žele kod sebe.

Žao mi je zbog celog sportskog sveta. Ovog jutra, čistog razuma, želim da je sve bila noćna mora. Razmišljam i razmišljam o tim trenucima, napravio sam sraman gest, nisam čovek. Čovek bi završio trku i onda otišao do direkcije trke i pokušao da izbori pravdu za prethodne epizode. Nije trebalo da reagujem na provokacije“, istakao je Fenati.

Svi motociklisti su osudili Fenatijev potez, a najglasniji među njima bio je Kal Kračlou, koji je poručio da bi ga trebalo doživotno suspendovati.

Kritike su ispravne i razumem ogorčenje koje svi osećaju prema meni. Želim da se izvinim svima koji su verovali u mene i sve one koje je moje ponašanje povredilo. Slika mene i sporta koja je prikazana je užasna. Nisam takav, ko me zna, toga je svestan“, naglasio je Fenati, „Tokom moje karijere uvek sam bio dobar vozač. Prošle godine sam bio jedan od retkih koji nisu dobili nikakvu kaznu, nikada nisam ničiji život doveo u opasnost, naprotiv, uvek sam naglašavao da postoje opasni vozači na stazi zbog svog stila vožnje“.

Uprkos tim njegovim rečima, Fenati iza sebe ima istoriju problematičnog ponašanja. Pre nekoliko godina se potukao sa policajcem koji je želeo da mu uruči kaznu za parkiranje, a pre dve godine mu je uručen otkaz u Skaj VR46 timu posle fizičkog sukoba sa Učijem Salučijem, jednim od čelnika ekipe. Tada je izbačen i iz Akademije Valentina Rosija, a nedeljni incident mu nije prvi na stazi, pošto je slično učinio tokom treninga pre nekoliko godina, kada je udarao i šutirao Niklasa Aja. Sve to pripisuje svom karakteru.

Istina je, nažalost, da imam impulsivan karakter, ali moja namera sigurno nije bila da povredim vozača kao što sam ja, već sam želeo da shvati da je to što je uradio opasno i da sam i ja mogu da napravim greške koje će ga koštati, isto kao što su njegove koštale mene“, rekao je Fenati.

Za kraj, Fenati je ipak naglasio da za njegovo ponašanje nema opravdanja.

Ne želim da se opravdavam, znam da moje ponašanje nema opravdanja, samo želim da se izvinim svima. Sada ću imati vremena da razmislim i stvorim jasne ideje“, stoji u saopštenju italijanskog motocikliste.