Moto2: Kvartararo diskvalifikovan, Banjaja bliži tituli

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Motociklista Spid Apa Fabio Kvartararo trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana u Moto2 kategoriji, 18. trci sezone Svetskog šampionata, ali je nekoliko sati posle trke diskvalifikovan, pa je pobeda pripala Frančesku Banjaji.

Činilo se da je mladi Francuz je na stazi „Tvin Ring Motegi“ došao do druge pobede ove sezone i ujedno u karijeri, ali je diskvalifikovan zbog pritiska u zadnjem pneumatiku. 

Kvartararo je kroz cilj prošao ispred Banjaje, a njima dvojici se na podijumu pridružio Lorenco Baldasari iz Ponsa. Posle diskvalifikacije, pobeda je pripala vozaču Skaj VR46 tima, Baldasari je napredovao do druge pozicije, dok je treće mesto nasledio Migel Oliveira, Banjajin konkurent u borbi za titulu.

Francuski motociklista s eu Motegiju u ranoj fazi zajedno sa Banjajom uspeo da se odvoji od ostalih rivala. Banjaja je pokušao da ga napadne u samom finišu, ali je Kvartararo odgovorio i prošao kroz cilj sa 445 hiljaditinki prednosti.


Posle diskvalifikacije, Banjaja je povećao svoju prednost u generalnom plasmanu na 37 bodova, dva više nego što bi imao da rezultat trke nije promenjen. Do kraja sezone su ostale još tri trke, a Italijan može da obezbedi titulu već na narednoj ukoliko osvoji osam bodova više od svog rivala. 

Četvrti je bio Aleks Markes, ispred Breda Bindera, Augusta Fernandesa i Ćavija Vjerhea. Najbolju desetoricu kompletirali su Iker Lekuona, Luka Marini i Marsel Šroter.

Ovogodišnji Svetski šampionat nastavlja se Velikom nagradom Australije već naredne nedelje.