24 vozača u sekundi u Moto2, 17 u Moto3

Moto-GP2 28. jun. 201912:18 > 12:21
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Gresinija Sem Lous ostvario je najbolje vreme na prvom treningu pred osmu trku sezone Moto2 kategorije Svetskog šampionata, Veliku nagradu Holandije.

Britanac je najbrži krug na stazi „Asen“ kompletirao u vremenu od 1:38.151 minuta, a ukupno 23 vozača bila su unutar jedne sekunde od njega. Lousu je najbliži bio Lorenco Baldasari iz Ponsa, čiji je zaostatak bio šest hiljaditinki, a treće vreme imao je Jonas Folger, koji je ovog vikenda dobio priliku u Petronas Sprinta rejsingu.

Koliko su male razlike na prvom treningu bile najbolje govori činjenica da je vodeći u generalnom plasmanu Aleks Markes imao 85 hiljaditinki zaostatka na petom mestu. Između njega i Folgera našao se Remi Gardner, koji brani boje SAG tima, a sledili su ga njegovi glavni rivali u borbi za titulu Tom Luti i Horhe Navaro. Prvu desetoricu kompletirali su Bred Binder, Fabio di Đanantonio i Marsel Šroter.

Prvi trening obeležio je težak udes Dimasa Ekija Pratame na samom početku, pošto ga je sa staze izgurao Stefano Manci. Indonežanski motociklista je ostao nepomično da leži, zbog čega je istaknuta crvena zastavica i trening prekinut na više od deset minuta, a on je potom prebačen u medicinski centar. Prve informacije ukazuju da je svestan, ali više detalja nema.

U Moto3 kategoriji je bilo takođe izuzetno uzbudljivo, a najbrži je bio Ai Ogura iz Honda tima Azije, ispred pobednika prethodne trke Markosa Ramiresa. Mladi Španac je imao 60 hiljaditinki zaostatka, a 20 hiljaditih delova sekunde je bio ispred Jakuba Kornfela iz Redoks Pristel. Ukupno 17 vozača je bilo u jednoj sekundi, a najbolju trojicu sledili su Romano Fenati, Lorenco dala Porta, Gabrijel Rodrigo i Serhio Garsija. Među prvom desetoricom našli su se i Džon Mekfi, Toni Arbolino i Albert Arenas.

Akcija u Asenu se nastavlja u 13.15, uz direktan prenos na Sport Klubu HD.