Vjerhe na pol poziciji posle 19 meseci

Podeli:
Petronas Sepang Racing Team

Vozač Petronasa Ćavi Vjerhe ostvario je najbolje vreme u kvalifikacijama za Veliku nagradu Evrope, 13. trku sezone u Moto2 kategoriji Svetskog šampionata.

Španac je u promenljivim uslovima u Valensiji stigao do svoje prve pol pozicije od prošlogodišnje trke u Argentini, a treće ukupno. Zanimljivo je da je Vjerhe jedina dva trijumfa u kvalifikacijama ostvario na stazi „Termas de Rio Ondo“.

Povezano

Vjerhe je na čelo izbio u samom finišu kvalifikacija, kada je nadmašio Džoa Robertsa iz Amerikan rejsinga, koji je imao 181 hiljaditinku zaostatka. Robertsa i trećeplasiranog Sema Lousa delila su samo dva hiljadita dela sekunde, pošto je vozač Estrelja Galisija Mark VDS rejsinga veći deo drugog dela kvalifikacija proveo na prvoj poziciji.

Četvrto mesto zauzeo je vozač SAG tima Remi Gardner, ispred Marka Becekija iz Skaj VR46 tima i vozača Red Bul KTM Ajo tima Horhea Martina. Drugi vozač VR46 tima Luka Marini, čiji prelazak u kraljevsku klasu naredne godine je potvrđen nekoliko sati ranije, bio je sedmi, skoro sekundu i po iza Vjerhea, ali tri i po desetinke ispred Lorenca Baldasarija iz Ponsa. Među najboljih deset našli su se i Ektor Garso i Nikolo Bulega.

Lous pred poslednje tri trke sezone ima sedam bodova više od vozača Italtransa Enea Bastijaninija, koji startuje sa 15. mesta, u borbi za titulu. Marinijev zaostatak na trećem mestu je 23 boda u odnosu na Britanca. 

Trka za Veliku nagradu Evrope na stazi „Rikardo Tormo“ na programu je u nedelju od 12.20, uz direktan prenos na Sport Klubu 3. Na startu se neće naći drugi vozač Petronasa Džejk Dikson i Augusto Fernandes iz Mark VDS rejsinga, koji su zadobili povrede tokom treninga u petak.