Arbolino u Ostinu stigao do prvenca u Moto2

Moto 2 10. apr 202219:30 > 19:331 komentar
Podeli:
Toni Arbolino
© 2022 - MARC VDS SWISS RACING S.A.

Vozač Mark VDS rejsinga Toni Arbolino ostvario je prvu pobedu u Moto2 kategoriji pošto je slavio na Velikoj nagradi Amerika, četvrtoj trci sezone Svetskog šampionata.

Mladi Italijan je u Ostinu upisao četvrti trijumf u karijeri, pošto se prethodna tri puta na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao u Moto3 klasi. Između poslednje pobede u najslabijoj kategoriji i prvenca u Moto2 prošle su skoro tri godine, pošto je prethodno slavio na Velikoj nagradi Holandije 2019.

Arbolino je u cilju imao tri i po sekunde prednosti u odnosu na Aija Ogure iz Honda tima Azije, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Aspara Džejk Dikson. Za Britanca je to prvi podijum u karijeri.

Italijanski motociklista je do prilike da dođe do trijumfa pošto su dvojica vozača koji su držali vodeću poziciju izleteli sa staze. Prvo se to desilo vodećem u generalnom plasmanu Ćelestinu Vijetiju, a potom Aronu Kaneu, a kada je preuzeo prvu poziciju Arbolino je brzo uspeo da se odvoji od Ogure i Diksona, dok su preostali vozači bili daleko iza njih. Borba između Japanca i vozača Aspara rešena je nekoliko krugova pre kraja kada je Dikson napravio grešku i od tada nije želeo da preuzme nepotrebne rizike.

Najbolji među ostalima bio je vozač Intakta Marsel Šroter, i to pošto je četiri pre krivine pre kraja profitirao od izletanja Kamerona Bubijea. Peti je bio Horhe Navaro, uprkos kazni dugog kruga u raznoj fazi trke, a iza su sledili Džeremi Alkoba, Bo Bensnajder i Džo Roberts, dok su se među prvih 10 našli i Augusto Fernandes i Bari Baltus.

Pored trijumfa Arbolina i izletanja Vijetija i Kanea, treću trku sezone je obeležio incident u prvom krugu, kada je Somkijat Čantra napravio veliku grešku i udario pravo u Sema Lousa, a to je dovelo do odustajanja još nekolicine vozača.

Uprkos prvom odustajanju ove sezone, Vijeti je zadržao čelo generalnog plasmana sa 70 bodova, a prate ga Ogura sa 56 i Arbolino sa 54.

Naredna trka sezone vozi se za Veliku nagradu Portugala 24. aprila, uz direktne prenose na kanalima Sport Kluba.

Komentari

Vaš komentar