Mir novi šampion Moto3 kategorije!

Moto 3 22. okt 20175:17 > 5:25
Podeli:
Quinn Rooney/Getty Images

Vozač Leoparda Đoan Mir obezbedio je titulu u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata dve trke pre kraja sezone trijumfom na uzbudljivoj Velikoj nagradi Australije.

Robert Cianflone/Getty Images

Mladi Španac je na stazi „Filip Ajland“ upisao devetu pobedu ove godine, čime je izjednačio rekord u jednoj sezoni, a desetu u karijeri i tako postao drugi Leopardov svetski šampion. Prethodno je pre dve godine titulu za taj tim, u kojem je Miodrag Kotur jedan od čelnika, osvojio Britanac Deni Kent.

Mir je na 16. trci trijumfovao ispred svog timskog kolege Livija Loija, koji se na impresivan način vratio posle povrede, a njima dvojici se na podijumu pridružio Horhe Martin iz Gresinija.

Od početka trke poveo je Gabrijel Rodrigo, ispred Martina, koji je startovao sa pol pozicije, a u glavnoj grupi su bili i Markos Ramires, Loi, Mir, Enea Bastijanini, Romano Fenati, Ajuki Sasaki i Adam Norodin. Fenati je jedini imao šansu da ugrozi Mira na putu do titule i u nekoliko trenutaka je bio na samom čelu, a tada je španski motociklista krenuo u napad i kada je poveo, uspeo je da se održi na čelu.

Quinn Rooney/Getty Images

Mir je vodio nekoliko krugova, a potom su se pojavile prve kapi kiše, da bi usledio pljusak, pa je istaknuta crvena zastavica. Pošto je kompletirano dve trećine trke, direkcija trke je odlučila da ne treba da se nastavi, a u trenutku kada je završen poslednji kompletan krug Miru nije mogao niko da pripreti, a Fenati je zauzeo šesto mesto. Najbolju trojicu sledio je Rodrigo, ispred Bastijaninija i Fenatija, a prvu desetoricu kompletirali su Sasaki, Norodin, Tacuki Suzuki i Lorenco dala Porta.

Pred poslednje dve trke, Mir ima 296 bodova, 60 više od Fenatija, a na raspolaganju je još samo 50.

Svetski šampionat se nastavlja već narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Malezije na stazi „Sepang“.