Moto3: Toba za istoriju u Kataru

Moto-GP3 10. mar. 201916:02 > 16:04
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Honda tima Azije Kaito Toba došao je do prve pobede u karijeri, pošto je trijumfovao na otvaranju sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Katara.

Na taj način postao je i prvi japanski pobednik u Moto3 kategoriji, otkako je ona zamenila klasu do 125 kubika. Poslednja pobeda nekog japanskog vozača u najslabijoj klasi viđena je pre 12 godina, kada je Tomojoši Kobajama slavio na „Katalunji“.

Toba je prvenac upisao pošto je u neizvesnoj završnici za 53 hiljaditinke pobedio Lorenca dala Portu iz Leoparda. Njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Sterilgarda Maks rejsing tima Aron Kane, koji je startovao sa pol pozicije.

Od samog starta, Kane i Dala Porta su se smenjivali u vođstvu, ali su im se u borbi vrlo brzo pridružili Toba i Nikolo Antoneli iz Sić58 tima. Lista vozača koji su imali šansu za trijumf nije završena njima, pošto je razlika među prvom desetoricom bila izuzetno mala. Tako je u nekoliko navrata i povratnik u šampionat Romano Fenati izbio na čelo, ali je pošto je dobio upozorenje zbog izlaska izvan okvira staze odradio ’duži krug’ i ispao van Top10.

Italijanski motociklista nije morao da odradi kaznu, ali se čini da je pogrešio na kočenju i zato je bio primoran da ode široko u šestoj krivini. U samoj završnici je bilo jasno da su Toba i Dala Porta najbliži trijumfu, a japanski motociklista je na savršen način iskoristio zavetrinu i ispisao nove stranice istorije.

Najbolju trojicu sledio je drugi vozač Leoparda Markos Ramires, ispred Selestina Vijetija iz VR46 tima i dvojca Anhel Nijeto tima Alberta Arenasa i Raula Fernandesa. Mesto među prvom desetoricom obezbedili su i Antoneli, Fenati i Jakub Kornfel.

Pobednik poslednje trke prethodne sezone Džan Ondžu iz Red Bul KTM Ajo tima zauzeo je 18. mesto.

Svetski šampionat u motociklizmu se nastavlja Velikom nagradom Argentine 31. marta.