Moto3: Kane prekinuo post za Bjađijev prvenac

Moto-GP3 14. apr. 201918:51 > 18:54
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Španski motociklista Aron Kane pobedio je na Velikoj nagradi Amerika, trećoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata i tako doneo prvi trijumf timu Maksa Bjađija.

Kane je u Teksasu stigao do prvog trijumfa još od Velike nagrade Britanije 2017. godine, a ukupno četvrte. Njemu su se na podijumu pridružili vozači Bester Kapital Dubaija Haume Masija i Andrea Minjo.

Tokom većeg dela trke, desetak vozača je učestvovalo u borbi za pobedu. Od sedmog kruga Tacuki Suzuki iz Sić58 tima se ustalio na čelu i imao je sedam-osam desetinki prednosti u odnosu na Kaneu, koji je bio sekundu ispred Minja. Iza njih, razlike između vozača su bile izuzetno male.

U drugoj polovini trke Romano Fenati je imao teško izletanje, a pored staze je završio i Jakub Kornfel, koji nije mogao da ga izbegne. Nedugo zatim, viđeno je i odustajanje pobednika prve trke Kaita Tobe, da bi ubrzo Minjo pretekao Kanea za drugo mesto i krenuo u poteru za Suzukijem. Međutim, manje od pet krugova pre kraja Japanac je napravio veliku grešku i izleteo sa staze.

Kane je u pretposlednjem krugu pretekao Minja, zatim je isto učinio i Gabrijel Rodrigo, ali je Italijan uzvratio udarac na početku poslednjeg. Usledila je velika borba u samom finišu, a ključni trenutak viđen je u borbi između Kanea i Minja, kada je Španac praktično izgurao rivala i ustalio se na čelu. Masija se probio ispred Rodriga, a to je Kaneu omogućilo da se odvoji, da bi do kraja trke Španac stigao do drugog mesta ispred svog timskog kolege.

Rodrigo je ostao bez podijuma za 27 hiljaditinki, a sledili su ga osvajač pol pozicije Nikolo Antoneli, Toni Arbolino, Raul Fernandes i Alonso Lopes. Prvu desetoricu kompletirali su vozači Skaj VR46 tima Selestino Bijeti i Denis Fođa.

Posle tri trke, Kane i Masija dele prvo mesto u generalnom plasmanu sa po 45 bodova, s tim što Španac ima bolje rezultate, pa je zato na čelu.

Ovogodišnji Svetski šampionat u motociklizmu nastavlja se Velikom nagradom Španije u Heresu 5. maja.