Dala Porta iz Motegija hita ka tituli

Moto-GP3 20. okt. 20195:55 > 5:56
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Leopard rejsinga Lorenco Dala Porta trijumfovao je na Velikoj nagradi Japana, 16. trci sezone u Moto3 kategorije Svetskog šampionata i tako došao nadomak osvajanja titule.

Mladi Italijan je u Motegiju došao do druge pobede ove godine, a treće u karijeri, sa 94 hiljaditinke prednosti u odnosu na Alberta Arenasa iz Anhel Nijeto tima. Njima dvojici se na podijumu pridružio Čelestino Vijeti iz VR46 tima, koji je bio dve desetinke iza svog sunarodnika.

Zahvaljujući trijumfu, Dala Porta je napravio veliki korak ka tituli, pošto su njegovi glavni rivali Aron Kane i Toni Arbolino ostali bez bodova. Obojica su odustali na stazi „Tvin Ring Motegi“, pa Kane tri trke pre kraja sezone ima 47 bodova manje od Italijana, čija prednost u odnosu na Arbolina je 68 bodova.

Velika nagrada Japana u najslabijoj kategoriji je pružila mnogo uzbuđenja, a sve vreme je veliki broj vozača učestvovao u borbi za trijumf. Tokom većeg dela je na čelu bio domaći motociklista Tacuki Suzuki, ali je Dala Porta u samom finišu preuzeo kontrolu. Arenas je u samom finišu pokušao da ga ugrozi, ali je morao da se zadovolji drugim mestom, dok je Suzuki bio četvrti.


Unutar pola sekunde od Dala Porte bio je još Serhio Garsija, ispred Džona Mekfija, Đaumea Masije i Markosa Ramiresa. Među prvom desetoricom našli su se i Alonso Lopes i Andrea Minjo.

Svetski šampionat se nastavlja već sledećeg vikenda Velikom nagradom Australije na stazi „Filip Ajland“.