Arenas u trileru do pobede na otvaranju sezone

Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Aspara Albert Arenas trijumfovao je na prvoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Katara.

Arenas je na stazi „Losail“ upisao četvrtu pobedu u karijeri, pošto je za 53 hiljaditinke pobedio Džona Mekfija iz Petronas Sprinta rejsinga. Njima dvojici se na podijumu pridružio Ai Ogura, koji brani boje Honda tima Azije, uprkos tome što je vozač Leoparda Đaume Masija kao trećeplasirani prošao kroz cilj. Međutim, pošto je Španac u poslednjem krugu izašao van okvira staze kažnjen je pomeranjem za jednu poziciju, pa ga je Ogura zamenio na pobedničkom postolju.

Otvaranje sezone je obeležila velika borba od starta do cilja, a desetak vozača je konstantno učestvovalo u borbi u vrhu. Među njima je bio i Daren Binder, koji je ostao bez šanse da se bori za trijumf u poslednjem krugu, kada je u gužvi naleteo na zadnji kraj motora Tonija Arbolina i izleteo sa staze. U samom finišu jasno je bilo da će odluka o pobedniku pasti u duelu između najiskusnijih od vozača na vrhu, a Arenas je došao do zasluženog trijumfa.

Masija je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, a pored njega su još nekolicina vozača kažnjena pomeranjem za po jednu poziciju. Tako je osvajač pol pozicije Tacuki Suzuki bio peti, ispred Gabrijela Rodriga i Džeremija Alkobe iz Gresinija. Među prvom desetoricom našli su se i Filip Salač, Denis Fođa i Raul Fernandes.

Svetski šampionat u motociklizmu trebalo bi da se nastavi 5. aprila Velikom nagradom Amerika.