Trijumf ’ludog’ Suzukija, jeziv pad Arenasa

Moto-GP3 26. jul. 202011:58 > 12:00
Podeli:
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Vozač Sić58 tima Tacuki Suzuki ostvario je trijumf na trećoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, Velikoj nagradi Andaluzije.

Mladi Japanac je na sve tri trke ove godine startovao sa pol pozicije, a posle petog i osmog mesta došao je do druge pobede u karijeru. Jedini prethodni put se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi San Marina.

Drugo mesto zauzeo je Džon Mekfi iz Petronasa, dok je treći bio vozač Skaj VR46 tima Čelestino Vijeti.

Posle prošlonedeljne Velike nagrade Španije, koja je takođe vožena u Heresu, šef Sić58 tima Paolo Simončeli je iskritikovao svoje vozače zbog, kako je rekao, prosečne trke, pa je Suzuki rekao da ove nedelje mora manje da razmišlja i bude luđi. Ovoga puta, Japanac je vozio sjajno, tokom većeg dela trke se nalazio na čelu, a u samom finišu se sjajno odbranio od naleta Mekfija i Vijetija.

U borbi za podijum učestvovalo je još nekoliko vozača, a najozbiljnije Džeremi Alkoba, koji je, međutim, kažnjen dodavanjem tri sekunde na vreme pošto nije odradio ’duži krug’ zbog izlaska van okvira staze. Četvrti je na kraju bio Daren Binder, ispred Gabrijela Rodriga, Raula Fernadesa i Alkobe, koji je morao da se zadovolji sedmom pozicijom. Među prvih deset našli su se i Serhio Garsija, Rjusei Jamanaka i Toni Arbolino.

Treću trku sezone obeležio je i težak pad Alberta Arenasa, koji je izgubio kontrolu nad motociklom, koji ga je posle okretanja u šljunku katapultirao. Pobednik prve dve trke ove sezone je odmah prebačen u medicinski centar na preglede.

Arenas na čelu generalnog plasmana ima 50 bodova, a Suzuki ga prati sa 44.

Svetski šampionat u motociklizmu nastavlja se Velikom nagradom Češke 9. avgusta.