Mekfiju pol, Arenas ipak četvrti, katastrofa za Masiju

Moto-GP3 7. nov. 202014:46 > 14:54
Podeli:
Petronas Sepang Racing Team

Vozač Petronasa Džon Mekfi osvojio je pol poziciju pred 13. trku sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata, Veliku nagradu Evrope.

Britanac je na stazi „Rikardo Tormo“ došao do prvog pola ove godine, a petog u karijeri, krugom od 1:52.252 minuta, pošto se najbolje snašao u promenljivim uslovima u Valensiji.

Mekfiju je najbliži bio Raul Fernandes iz Red Bul KTM Ajo tima, sa 371 hiljaditinkom zaostatka, a njima dvojici će se u prvom startnom redu pridružiti vozač Skaj VR46 tima Ćelestino Vijeti. 

Kada su kvalifikacije završene Fernandes je bio drugoplasirani, ali mu je poništen krug zbog nepoštovanja žutih zastavicu, pa je pomeren na osmu poziciju. To je vodećem u generalnom plasmanu Albertu Arenasu donelo prvi startni red, pošto je sankcionisan i Ai Ogura, međutim, Fernandesu je vraćen krug, pa će vozač Aspara zauzeti četvrto mesto.

Najbolju četvoricu sledio je Alonso Lopes, ispred Rikarda Rosija, Serhija Garsije i Ogure, a među prvih deset našli su se i Derin Binder i Kaito Toba.

Pored sjajnog izdanja Mekfija i poništenih krugova, kvalifikacije je obeležio i loš rezultat pobednika prethodne dve trke Đaumea Masije. Vozač Leoparda je zauzeo tek 28. mesto na stazi „Rikardo Tormo“, a samo Džeremi Alkoba, Rjusei Jamanaka.

Pred poslednje tri trke sezone Arenas na čelu generalnog plasmana ima 19 bodova više od Ogure, a 20 od Vijetija, dok je Masija četvrti, čiji zaostatak je 24 boda.

Trka za Veliku nagradu Evrope u najslabijoj klasi na programu je u nedelju od 11 časova, uz direktan prenos na Sport Klubu 3.