Akosta u finišu slomio Fođu za trijumf u Portugalu

Moto-GP3 18. apr. 202113:214 komentara
Podeli:
Pedro Akosta
AJO Motorsport

Vozač Red Bul KTM Ajo tima Pedro Akosta došao je do druge pobede zaredom, pošto je slavio na Velikoj nagradi Portugala, trećoj trci sezone u Moto3 kategoriji Svetskog šampionata.

Mladi Španac je zahvaljujući trijumfu na stazi „Algarve“ postao prvi vozač još od Daiđira Kata koji je na prve tri trke karijere došao do podijuma. Akosta je bio drugi na otvaranju sezone u Kataru, a nedelju dana kasnije je na istom mestu upisao prvu pobedu u karijeri.

U borbi za trijumf, Akosta je za 51 hiljaditinku pobedio Denisa Fođu iz Leopard rejsinga, a njima dvojici se na podijumu pridružio vozač Snajpersa Andrea Minjo.

Veliki broj vozača učestvovao je u okršaju na samom vrhu, ali je Fođa bio taj koji je u finišu diktirao ritam. Italijanu su najveća pretnja bili Akosta i drugi vozač Red Bul KTM Ajo tima Đaume Masija, ali je stariji od dvojice španskih motociklista napravio grešku i izleteo u petoj krivini poslednjeg kruga. Ključni manevar 16-godišnji Španac je izveo u poslednjem sektoru, Fođa je pokušao da mu uzvrati do linije cilja, ali mu je nedostajalo nešto više od pet stotinki.

Minjo je bio pola sekunde iza najbolje dvojice, a 31 hiljaditi deo sekunde ispred Ajumua Sasakija, dok je peti bio Gabrijel Rodrigo. Argentinac je došao do tog plasmana uprkos kazni dugog kruga jer je u ranoj fazi trke izbacio sa staze drugog vozača Leoparda Ćavija Artigasa. Kao šestoplasirani kroz cilj prošao je Nikolo Antoneli, ispred Romana Fenatija, Serhija Garsije, Masije, koji se vratio na stazu i Rjuseija Jamanake.

Pored same borbe na vrhu, trku je obeležilo i to da je Džeremi Alkoba, koji je posle kazne zbog tuče sa Džonom Mekfijem na prethodnoj trci, uprkos startu iz pitlejna, i to pet sekundi kasnije, stigao do 14. mesta i pet bodova. Deniz Ondžu, koji je trku započeo takođe iz pitlejna, ali pet sekundi pre Alkobe, uzeo je poslednji bod.

Akosta na čelu generalnog plasmana ima 70 bodova, Masija je drugi sa 39, a Derin Binder, koji je ostao bez bodova, pošto je takođe startovao iz pitlejna zbog kazne, treći sa 36.

Svetski šampionat nastavlja se Velikom nagradom Španije u Heresu 2. maja.

Komentari

Vaš komentar